Tjäna IRL pengar i framtiden

Vad är det för mening egentligen med att bli superbra på photoshop? På att rita eller koda? Fotografera och skriva? Mer än att bli bra på att göra saker till stallet.se? Har du någonsin tänkt tanken på att göra det du gör nu fast för riktiga pengar? Alltså jobba med det i framtiden? Det är ingen omöjlighet om man har intresse för det. Detta är som ni kanske förstår lite av ett framtidsnummer. Även om gymnasievalet redan är gjort för alla nior för i år men... För andra kan det ju vara något att grubbla på kanske :P

Vi kan börja med skrivardelen, det är ett faktum att ingen kommer ta en riktigt på allvar så länge man inte kan skriva och stava bra :P Om man har skrivsvårigheter (dokumenterat) så är det en sak men om man bara har varit för lat för att orka lära sig att det inte tex stavas "dom", "disskusion" och så vidare. Hur som helst kan man bli författare. Eller kanske poet. Eller någon som skriver faktaböcker. Blir man författare kan det hända att ens böcker blir bra och populära nog att göras om till film... Då kan man ju skriva manus (det kan man ju göra annars också i och för sig). 

Eller kanske skriva låtar och sälja till artister. Jag tror inte att just det kanske ger så jätte mycket men lite cash borde det ju inbringa :P Att skriva manus eller vad det heter till tvserier kan man också försöka göra. Om det är lättar eller svårare än film är nog en tolkningsfråga :P Man kan också bli journalist. Ett svårt yrke men det kan ju innebära att man får bo/resa till andra länder och rapportera när det händer något i typ USA, Grekland osv :P

Är man mer intresserad av att koda kan man ju gå vidare i det. Och antingen bli webbdesigner. Designa företagshemsidor. Bra är väl då kanske att lära sig fler kodspråk än bara html och css vilket är det som vi använder på stallet.se. Lär man sig till exempel PHP eller ASP kodning så kan man göra ett eget stallet.se, bdb, facebook eller någon annan kul sida helt själv och bestämma allt som ska vara på den sidan också :P Redan på gymnasiet kan man få lära sig att göra sådana spel/sidor enkelt.

Sista punkten. Grafik. Det området kan vara hur stort som helst. Konstnär, fotograf, filmare osv. osv. Som fotograf behöver du egentligen mest bara öva, öva så du kan tekniken och bli så bra som möjligt. Kunna fotografera analogt och redigera bilder analogt. För riktiga fotografer föredrar nästan alltid att fotografera analogt, för en analog kamera har tusentals fler pixlar än en digital :P Men att vara fotograf är en tuff branch så det är väldigt svårt att få kunder osv om man inte är på topp.

Som filmare kan man ju välja lite mer. Naturfilmare kanske inte heller får så mycket för sitt jobb men de får hålla på med sin hobby (som jag antar att det var från början) om man inte är filmare som till film eller tv. Är man intresserad av att illustrera kan man bli illustratör till böcker och liknande. Jag har en klasskamrat (som är 19år) som har skrivit och illustrerat minst en "Flora" (dvs en bok om växter). Gillar man växter och att rita de har man världens största arbetsmarknad för enligt henne så är det bara hon och två till under 70år som håller på med botanik på det sättet :P

Konstnär kan man också bli, det kan man egentligen kalla alla dessa yrkesgrupper. Men att vara konstnär är rätt svårt. Speciellt om man inte går en högskoleutbildning i det (och konstutbildningar är nästan lika långa som läkarlinjen :P).

Hur ska man göra då?
Man kan ju försöka medverka på alla bildlektioner i skolan. Och om man går på gymnaiset kan man se till att få så mycket bild och form som möjligt. Eller foto, kodning och sånt där. Välj den linje som passar bäst för dina intressen helt enkelt. Gymnaiseutbildningar är dock ganska sällan vad man senare kommer att arbeta med så man kan välja nästan vad man vill (bara man tycker det är kul).

Gå på kulturskolor, om det finns. Där brukar man kunna få prova på att måla, teckna, fota, göra film och leka med dyra datagrafikprogram xD Vet inte hurdan åldersgrupp det är på sådana skolor dock :P När du är över 18 kan man börja på eftergymnasiala utbildningar (som inte är högskola) det brukar bli en bra förberedelse inför att börja på högskola.

Den skolan som jag går på är just en sådan, alla mina lärare är kända konstnärer eller designers. Sådana som har utställningar på stora konstmuseer, som utan större svårigheter kan sälja en tavla för 30000kr och ännu mer. Som har gett ut böcker eller designar produkter som säljs på Åhlens eller Ikea. Eller sök till någon högskoleutbildning som handlar om något du brinner för. Sverige är bra på att producera speldesigners sådana som kodar och gör grafiken i stora spel.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0