Foto + Teckning till stallet

För några nummer sedan handlade hela numret om tillståndsbilder, fotografi och sådant. En del mildare protester kom upp som kommentarer såååå jag tänkte man kanske kunde skriva lite mer om det x)
Att kunna rita, eller ha kamera hjälper inte alls mycket om man inte har djur att fotografera. Men som sagt i det tidigare numret av GIAN. Är man riktigt intresserad av att fotografera just djur, letar man upp plaster där man kan fotografera/rita av djur!

Till exempel:
*Det finns ridskolor på massor av platser i Sverige. 
*Massor av hästar står i hagar hela dagarna - även hästar som inte tillhör en ridskola.
*Större parker eller vandringsstråk (inne i städer) går det ofta hundar.
*Det är inte alls speciellt ovanligt att se katter ute på promenad ensamma runt om i städerna.
*Kolla upp när det är olika djurtävlingar/utställningar i närheten av där du bor.
*Gå på husdjursmässor

Möjligheterna är oändliga, det är inte jättesvårt om man är riktigt villig och intresserad. Det kan krävas lite frisk luft och motion men i utbyte får du förmodligen flera bilder till ditt stall. Utan att snatta bilder på nätet eller mejla runt bland olika stuterier och skriva massa lätt pinsamma fjäsk mejl till dem.


Bonus info, angående tillståndsbilder... Alltså om man lånar en bild från någon, då ska man absolut INTE skriva ditt sin egen copyright på bilderna. INTE INTE INTE INTE, till och med om fotografen tycker att det är okej. Det är ett BIG NO-NO.

En bild med ett ©Stallnamn tror de flesta är EF. Om den inte är EF så är det ju indirekt stöld. Även om det står längre ner i skrift att bilden bara är med tillåtelse. Sådan text går att ta bort, det ska sitta på bilden istället för ©Stallnamn.

Och sen ska man skriva ut hemsidan där man har fått tillstånd. Jag vet att det tar emot att göra det. Men det är typ "betalningen" för att låna bilden. Fotografen tjänar på att låna ut bilder om de får sin länk placerad i samband med bilden. Är det dessutom en fotograf som många på stallet.se använder bilder från behöver man inte hålla det hemligt. Men det är rejält DUMT att inte skriva ut hemsidans adress. Och ännu DUMMARE att skriva dit sin egen copyright.Om man inte har tillgång till en egen kamera så är det ju förstås svårt att fotografera bilder till sitt stall. Men då får du ett utmärkt tillfälle att öva upp teckningsskillsen. Och därigenom i framtiden kanske ha chans att få högre betyg i bild (eller lyckas med andra illustrationer bättre). Att teckna själv är inte så svårt, det svåra är att få det så bra som man själv vill ha det :P Men ju mer man ritar desto bättre blir man! Alltså kommer man aldrig bli bättre på att rita av att inte göra det :P Man kan rita av både djur i verkligheten - det är svårt eftersom de rör på sig hela tiden. Men omöjligt? Nej det är det inte ^^. Eller så kan man rita av bilder man hittar på nätet. Det är kanske lättare. Men se till att ha en personlig touch på bilden så den inte ser kalkerad ut eller så. Det blir roligare med personliga bilder ^^

Man behöver inte ha en super kamera för att ta bra bilder. Det räcker med en helt vanlig kamera. Bilden nedan har jag fotograferat med en kamera knappt värld namnet kamera x) Den har inte ens 2 megapixlar! Ändå är det där en av de snyggaste bilderna som jag har fotograferat. Det är inte kamerans fulla förtjänst om en bild blir bra eller dålig. Som fotograf får man tänka lite själv på hur man vill att bilden ska bli!Det viktigaste är att tänka på att man har tillräckligt med ljus för att kunna ta en bra bild. Tända lampor eller solljus så ökar chanserna dramatiskt. Att kompensera ljuset med att använda blixt på kameran sabbar för det mesta hela bilden. Är det inte ljust där du fotograferar - fotografera inte alls. (Om du inte är ute efter en viss effekt). Tänk på hur vädret är också, om du fotograferar ute alltså. Det finns flera saker att tänka på då, men det är bäst om ni går och kollar på fotoskolan på Ogiltig (googla på det!). För där finns både text och bilder på det man ska försöka undvika (saker som ibland kan skada kameran).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0