Önskemål om framtiden

Tror de flesta här som är aktiva medlemmar har något som de skulle vilja förbättrades på sidan. Alla tycker ju inte samma men ändå. Så jag tänkte presentera några av mina önskemål och förhoppningar, kanske ger de andra idéer som är bättre än mina, som kan föreslås för stallet.se's support. Hade varit kul att kunna påverka sidan genom tidningen :P

Odlingen skapar foder, foder har en viss prissättning. Mycket foder i ett stall borde ju innebära att stallet blir värt mer? Alltså borde det synas i stallauktioner och stallförsäljningar hur mycket foder som finns i ett stall. Eftersom 1kg är värt minst 1sp. Så ett stall med 2000kg gräs borde ju vara värt så mycket (egentligen). Åtminstone hälften. Själv skulle jag föredra att köpa stall med mycket foder, om jag skulle köpa stall alls :P Egentligen är det väldigt lätt att tjäna sp på odlingen (förutsatt att man kan sälja fodret). Man får ju ut 450kg av en perfekt skörd. Det är ju 450sp på en vecka med bara några få inloggningar :P Snacka om lättförtjänta pengar!

Men odlingen och skötseln skapar också många hästar i karantän eftersom folk inte orkar/hinner ta hand om alla sina hästar. Så nästa idé är att man borde kunna hyra ut hästar till andra medlemmar. Alltså som en slags fodervärd. Fodervärden kan givetvis inte sälja hästen vidare men ta hand om den som sin egna. Det hade varit perfekt också om man vill ge någon chansen att "äga" ett rosettdjur, genom att hyra ut den ett tag. Jättebra när man har för många hästar i sitt stall men bara måååste ha en till, då kan man hyra ut en häst till en kompis som tar hand om den tills man har plats igen x)

En önskedröm som nog ALDRIG kommer gå i uppfyllelse handlar om aveln. I verkligheten kan man ju betäcka tex amerikansk travare med orovtravare och få en avkomma som går att registrera som rysk travare. På stallet.se blir ett sådant föl en korsning. Och alla korsning(sponnyer) kunde ju få rasen "Svensk Ridponny" istället och halvbloden "Svenskt Halvblod" istället för bara Korsning.

Har kommit på en idé om en säker tävlingsform. Dock ganska onödig :P Typ en utlottningssida. Där man bestämmer priset som ska lottas ut först. Så att den som har utlottningen inte kan ändra sig senare. Den som har utlottningen bestämmer sen hur många som får vara med och hur mycket varje lott ska kosta (eller om de ska vara gratis). Sen får medlemmar som ska vara med i utlottningen köpa (eller ta) sina nummer som de vill ha. När utlottningen lottas sker det automatiskt av stallet.se. Det hade blivit mycket mer rättvist än någonsin tidigare x)

Något annat som borde finnas är typ ett mer effektivt anmälningssystem :P Så att vi vanliga medlemmar kan typ kryssa i eller klicka på något typ inlägg i gnägg som vi tycker att supporten behöver läsa och göra något åt, dvs uppmärksamma de om att en regel brutits eller så. Då slipper man krångla med nummer och stallnamn och sånt när man ska anmäla till supporten och bara kan göra det snabbt utan att sabba sin stallet.se tid :P Det tror jag hade kunnat städa upp stallet.se massa, och sidan hade varit roligare utan alla regelbrytare :P

Det finns ett byggklossgalleri för stallplansbitar, ett smilygalleri och en bildbank med bilder vi får använda... Varför har ingen tänkt på att fixa en stallplansikon galleri? Med massor av bilder på djur i ikonform som man får använda på sina djur. Kanske som en del i bildbanken, att någon gör ikoner på alla de bilderna. Det skulle bli mycket mer "personligt" om det blev av :P

En annan onödig grej som kunde vara kul är typ en bank där man kan växla stallpengar till andra stall på andra stallet.se sidor (alltså typ danska, finska, engelska stallet.se). Dock är det möjligt att det skulle missbrukas xD vilket ju inte är så bra.

En rätt kul grej jag tänkte på tidigare var typ om man hade kunnat lägga in en film på hästarna. För att ytterligare göra de mer personliga. Det kan ju både vara riktig film och stop motion film... Men det kommer nog aldrig bli verklighet av den idén xD

Lite allt i allo nummer igen (2010-05-23)

Stallet.se är som alla vet en sida med fokus på hästar andra djur. Fotografi, design och tävlingar och vänskap. Det är förmodligen den sidan (svenska) som är mest riktad till barn och ungdomar med intresse för ovanstående saker. I den bilden finns inte något av det som härnäst ska nämnas inte med. Sex. Och liknande saker. Ändå är det ganska vanligt att man ser sånt och kan läsa om sånt på stallet.se. För att inte tala om de som lägger ut egna utvikningsbilder på sig själv här O.O

Det man med lätthet kan uppmana alla till är att anmäla alla sådana ni ser. Givetvis ska stallet.se inte användas som raggningssida eller sida för att vika ut sig på (eller lägga in snuskbilder av annat slag). Bara genom att anmäla det till Supporten kan vi få bort sådant snusk från sidan! Givetvis ska man inte heller själv lägga ut varken snuskiga bilder eller texter. Inte i gnägg, mejl, tidningar och inte heller i sitt egna stall. Det värsta som kan hända då är att man får sitt stall raderat! Stallet.se ska vara en snuskfri zoon och där med basta!

Men för de som fortfarande har frågor kring tex puberteten och liknande borde för flytta de frågorna till några som verkligen kan svara på de (seriöst utan att vara elaka, hota om anmälningar och dylikt, för som sagt sånt på s.s hör inte hemma här).

Mitt bästa tips till er är att googla på: Ungdomar
och klicka på första länken. Och sen på "Frågor & Svar". Då hamnar man på en sida där 7st vuxna experter svarar på frågor. Man kan läsa redan frågade frågor och redan svarade svar eller fråga egna frågor som de kan svara på.


När man ska göra en riktig snygg och detaljerad stallplan behöver man inte vara professionell eller jätte duktig. Det enda man egentligen bör satsa mer på är att vara förberedd. Och skissa på det du tänker göra i och utanför datorn. Då blir det så mycket lättare.

Skulle göra en stallplan till ett stall jag skulle sälja. Målet var att göra en stallplan som var som en japansk trädgård. Då var det bara att gå till google, flickr och deviantart och bildsöka på just japanska trädgårdar. Bara att titta på bilder och inspireras av andras foton och teckningar är inte fel någonstans.Man får till och med spara ner bilder om man vill rita senare eller ha det som referens vid senare tillfälle. Men givetvis inte ladda upp andras bilder utan att be om lov först.

En japansk trädgård har många prydnadsbuskar och träd och liknande. Gångstigar uppåt, valv, vatten och små öar. Det är riktigt vackert helt enkelt. Tema stallplaner kan bli hur nice som helst eftersom de näst intill alltid är helt och hållet unika, utan minsta spår av en trend!Har inte varit inne på s.s så mycket den senaste veckan så jag vet inte riktigt vad jag ska skriva :P Så jag fixar med något annat som endel kanske vill ta del av, nämligen hur man skaffar Spotify, helt gratis utan invite.Men först och främst, Spotify är en slags musikspelare där man kan söka på artister och höra deras musik och samla det man gillar på spelningslistor och lyssna när man vill (och är uppkopplad). Det enda är att det då och då är reklam men man kan köpa bort reklamen om man vill. Spotify är jättebra om man vill hitta ny musik att lyssna på också!

När man påstår sig kunna fixa det gratis brukar folk bli oroliga för att det är olagligt. Lite olagligt är det kanske men bara i Sverige :P I länder som England och Frankrike är spotify gratis för vem som helst. När vi här i Sverige skaffar spotify gratis utan invite är det för att man kopplar upp sig på englands internet och fixar hela spotifygrejen där :P

Googla på: Gratis spotify utan invite
Så kommer ni hitta instruktioner om hur man skaffar spotifyet ^^ Och det fungerar verkligen x)

IP nummer och Bilder

Satt och kollade på de senast uppladdade FG bilderna för ett tag sedan. Klickade av nyfikenhet upp alla som innehöll mejl från hotmail och s.s Ett hotmail mejl intresserade mig speciellt. Eftersom det specifikt handlar om stallet.se bilder. Nämligen typ mer än hälften av alla brittiska katthårsbilder som finns här.

Mejlet är skrivet på tyska och engelska... Från ägaren till sidan Cat-Passion.ch. Hon skriver uttryckligen att hon inte har gett någon tillstånd att använda hennes bilder här.. Och att det blir €250 i böter per bild om hon får tag i de som stulit bilderna.

€250 = 2416kr
För en bild


Hon lär få svårt att få bort alla sina bilder härifrån. Men om hon riktigt mycket skulle vilja det skulle hon säkert lyckas. På internet kan man vara ganska anonym, inte nämna sitt riktiga namn, sin riktiga ålder eller bostad och kanske rent av låtsas vara någon annan. Men det gör inte att man är anonym, hemlig eller direkt svår att finna.

Alla datorer som är uppkopplade på internet har ett IP-nummer som "adress". Vissa datorer skiftar IP-nummer oftare än du byter strumpor men inte alla. Att dölja sitt IP-nummer är svårt, snudd på omöjligt om man inte är avancerad hacker. Alla på internet har ett IP-nummer men så länge man inte avslöjar numret så vet ingen utom sidans ägare om det. Och det är just det, sidans ägare känner ofta till IP numret. IP-numret går oftast inte till ditt hem direkt utan går till din internetleverantör, som sen antagligen kan se vem det är som har just det IP-numret.

Den enda som kan få reda på en persons IP-nummer är polisen. Om de har fått en anmälan om en person på en sida som har begått ett brott kan de begära ut IP-numret och sen gå vidare med saken med att hitta den som gjort sig skyldig till brottet. Ägaren till Cat-Passion kan alltså polisanmäla alla hon ser som har henns bilder i sina stall, på ett djur eller whatever. Och på så vis tjäna kopiösa mängder pengar.

Och vill man inte betala är det möjligt att man hamnar hos kronofogden. Om man tänker sig att någon har 10st av hennes bilder i sitt stall så blir det 24160kr. Och det är ju rätt mycket pengar. Typ som en månadslön innan skatt. Har dina föräldrar råd att betala så mycket för de bilder du använder här?

Summan av kardemumman är alltså, vet du att du har en Cat-Passion bild i ditt eller något av dina stall. Ta bort bilden så fort som möjligt. Hellre ingen bild alls än 2416kr fattigare för varje bild man hade innan :P Bevisningen finns för övrigt i stallet Bandery och hos Trollslendans´s fotoalbum. Duktiga stallet.se medborgare att sprida budskapet om det vidare xD

Hoho ren utfyllnad men kanske bra sådan. Ett tips på en sida där man kan hämta ner gratis bilder (som är ritade mest) på hästar och andra hästsaker. Om man loggar in varje dag får man betalmedel i form av morötter som man kan "köpa" bilder för - alltså är det helt gratis, man behöver bara logga in x)

Googla på - PONYLABS - så kommer du rätt.
Bli medlem och börja logga in varje dag. De har ett slags spel där man gör en häst vars bild man får använda utanför sidan (dvs här). Spelet finns under "Fun Stuff" > "Create A Horse".

Gratisbilderna finns om man skriver in i sidans sökfält (Search > Images) följande inställningar:
All Categorys > Free Stock Images

Finns just nu 17st sidor med sådana bilder


Jag har alltid undrat om metoden att skicka tjat med sitt egna stallnamn skrivet så många gånger som möjligt ger några besökare. Det ser ju ganska underligt ut.

Det är typ som att Mcdonalds skulle göra en 30sek reklamfilm på tv där en röst sa "McDonalds McDonalds McDonalds McDonalds McDonalds" likt någon som försöker hypnotisera en annan xD

Frågan är om det skulle göra en sugen på just McDonalds mat eller om man skulle avfärda det som något läskigt jippo. Så frågan är om de där spamma stallnamnet i ett tjatmeddelande ger besökare, kunder fans whatever eller om det hade varit lika bra att skicka något helt annat?

Någon som har testat vilket som ger mest besökare?

Lite blandat om stallet.se

"© All images are protected by personal copyright..The Images are not allowed to be used on Stallet.se or any other horse or animal sites and forums or online games"

Det där läste jag hos en fotograf för inte så länge sedan. Det stod under en bild som jag hittat på stallet.se bara sekunder tidigare...

Om vi ska översätta det där på bästa möjliga sätt:
"All images are protected by personal copyright.." - Alltså är de skyddade så att bara den som äger bilden, dvs fotografen har rätt att använda den om den inte uppger något annat.

"The images are not allowed to be used on Stallet.se" - Bilderna får alltså INTE användas här på stallet.se.

"or any other horse or animal sites and forums or online games"
Och inte heller på något annat spel, forum eller sidor.

Då frågar jag mig... Varför fanns den bilden här då? Och varför skrev den som hade den att den hade tillstånd? Är det svårt att läsa?

Not = Inte
Allow = Tillåtelse
Protected = Skyddad
Copyright = Kopieringsrätt
Used = använd/användas

I-N-T-E svårt att förstå vad fotografen vill och inte vill med sina bilder...

Stjärnstatusen är kanske inte något som många bryr sig om. Men de som bryr sig om den och som försöker värna om den i sitt stall kanske inte i första taget väljer att skapa nya hästar, eftersom att det påverkar stjärnstatusen negativt. Inte länge men ändå en tid.

Jag hade nyligen det problemet, skapar inte hästar ofta, då det redan finns allt för många som andra försöker bli av med. Men det namn jag ville ha på hästen fanns inte. Jag löste det med att skapa hästen på mitt extrastall och därifrån göda upp den med majs, havre och morötter som jag köpte på fodertorget = den fick hälsa snabbare än andra hästar i det stallet. Sen när hälsan var på topp var det bara att flytta över hästen till rätt stall.

Negativt med det är väl kanske att man inte står som skapare/uppfödare på hästen men nuförtiden är det ändå inte möjligt att se vem som skapade hästen med alla dessa "design runt bilden" koder x)

Ni som avlar med djuren här på stallet.se bör bli mer kräsna med hur ni gör det. Och inte ta första bästa som har fin bild eller bra stamtalva/uppfödare/meriter x)

Om man tex har en Löwen kanin ska man i den mån man kan avla den med en annan Löwen, annars får man en korsnig. Korsningar är något som nästan ingen vill ha. Varför det är så kan man ju diskutera, antagligen är det mest för att det är svårt att veta hur djuret skulle se ut. Parar man inom samma ras så vet man ju, korsar man kan resultatet se ut hur som helst (i verkligheten). Men på samma gång så är det ju ändå bara ett låtsas djur... När man s.s avlar på hästar är det ännu fler saker man nästan måste ha koll på om man inte vill stå där med skägget i brevlådan och ha osäljbara hästar och föl. Om vi tar något så simpelt som en Shire häst. Det är en ras som är känd som den största rasen, de är alltså stora hästar och av kalibern kallblod, en väldigt grov typ av häst.

Redan innan man avlar "måste" man se till att hästen/hästarna man ska avla på håller måttet. Så en Shire som har kalibern Fullblod och står som Ponny är kanske inte jätte lyckat att avla på om det inte ändras till mer rätta altenativ. För när man har avlat går det inte att ändra sådana uppgïfter om ett djur. Avlar man på hästar av olika ras blir det förstås en korsning. Men om mamman har kalibern varmblod och pappan har kalibern kallblod så får fölet något utav kalibrarna. Och det även om föräldrarna har samma ras. Inte allt för många Svenska Halvblod är av kallblodstyp tex :P Samma sak med ponny vs. stor häst och färgerna.

Med en korsning vet man ju inte hur man ska kunna få en bra bild på den. Speciellt inte om det är en hund, där kan en korsning/blandras verkligen ställa till det :P En häst är ändå alltid en häst vad det än är för raser i den. Men en blandras pomerian/tollare ser ju inte likadan ut som en blandras dalmatiner/schäfer till exempel x)


Tjäna IRL pengar i framtiden

Vad är det för mening egentligen med att bli superbra på photoshop? På att rita eller koda? Fotografera och skriva? Mer än att bli bra på att göra saker till stallet.se? Har du någonsin tänkt tanken på att göra det du gör nu fast för riktiga pengar? Alltså jobba med det i framtiden? Det är ingen omöjlighet om man har intresse för det. Detta är som ni kanske förstår lite av ett framtidsnummer. Även om gymnasievalet redan är gjort för alla nior för i år men... För andra kan det ju vara något att grubbla på kanske :P

Vi kan börja med skrivardelen, det är ett faktum att ingen kommer ta en riktigt på allvar så länge man inte kan skriva och stava bra :P Om man har skrivsvårigheter (dokumenterat) så är det en sak men om man bara har varit för lat för att orka lära sig att det inte tex stavas "dom", "disskusion" och så vidare. Hur som helst kan man bli författare. Eller kanske poet. Eller någon som skriver faktaböcker. Blir man författare kan det hända att ens böcker blir bra och populära nog att göras om till film... Då kan man ju skriva manus (det kan man ju göra annars också i och för sig). 

Eller kanske skriva låtar och sälja till artister. Jag tror inte att just det kanske ger så jätte mycket men lite cash borde det ju inbringa :P Att skriva manus eller vad det heter till tvserier kan man också försöka göra. Om det är lättar eller svårare än film är nog en tolkningsfråga :P Man kan också bli journalist. Ett svårt yrke men det kan ju innebära att man får bo/resa till andra länder och rapportera när det händer något i typ USA, Grekland osv :P

Är man mer intresserad av att koda kan man ju gå vidare i det. Och antingen bli webbdesigner. Designa företagshemsidor. Bra är väl då kanske att lära sig fler kodspråk än bara html och css vilket är det som vi använder på stallet.se. Lär man sig till exempel PHP eller ASP kodning så kan man göra ett eget stallet.se, bdb, facebook eller någon annan kul sida helt själv och bestämma allt som ska vara på den sidan också :P Redan på gymnasiet kan man få lära sig att göra sådana spel/sidor enkelt.

Sista punkten. Grafik. Det området kan vara hur stort som helst. Konstnär, fotograf, filmare osv. osv. Som fotograf behöver du egentligen mest bara öva, öva så du kan tekniken och bli så bra som möjligt. Kunna fotografera analogt och redigera bilder analogt. För riktiga fotografer föredrar nästan alltid att fotografera analogt, för en analog kamera har tusentals fler pixlar än en digital :P Men att vara fotograf är en tuff branch så det är väldigt svårt att få kunder osv om man inte är på topp.

Som filmare kan man ju välja lite mer. Naturfilmare kanske inte heller får så mycket för sitt jobb men de får hålla på med sin hobby (som jag antar att det var från början) om man inte är filmare som till film eller tv. Är man intresserad av att illustrera kan man bli illustratör till böcker och liknande. Jag har en klasskamrat (som är 19år) som har skrivit och illustrerat minst en "Flora" (dvs en bok om växter). Gillar man växter och att rita de har man världens största arbetsmarknad för enligt henne så är det bara hon och två till under 70år som håller på med botanik på det sättet :P

Konstnär kan man också bli, det kan man egentligen kalla alla dessa yrkesgrupper. Men att vara konstnär är rätt svårt. Speciellt om man inte går en högskoleutbildning i det (och konstutbildningar är nästan lika långa som läkarlinjen :P).

Hur ska man göra då?
Man kan ju försöka medverka på alla bildlektioner i skolan. Och om man går på gymnaiset kan man se till att få så mycket bild och form som möjligt. Eller foto, kodning och sånt där. Välj den linje som passar bäst för dina intressen helt enkelt. Gymnaiseutbildningar är dock ganska sällan vad man senare kommer att arbeta med så man kan välja nästan vad man vill (bara man tycker det är kul).

Gå på kulturskolor, om det finns. Där brukar man kunna få prova på att måla, teckna, fota, göra film och leka med dyra datagrafikprogram xD Vet inte hurdan åldersgrupp det är på sådana skolor dock :P När du är över 18 kan man börja på eftergymnasiala utbildningar (som inte är högskola) det brukar bli en bra förberedelse inför att börja på högskola.

Den skolan som jag går på är just en sådan, alla mina lärare är kända konstnärer eller designers. Sådana som har utställningar på stora konstmuseer, som utan större svårigheter kan sälja en tavla för 30000kr och ännu mer. Som har gett ut böcker eller designar produkter som säljs på Åhlens eller Ikea. Eller sök till någon högskoleutbildning som handlar om något du brinner för. Sverige är bra på att producera speldesigners sådana som kodar och gör grafiken i stora spel.

S.s ser olika ut i olika ...

Webbläsarnummer
Som motpol till ständiga requester till större rutor eller mer rutor med mellanrum gör jag nu detta nummer. Det svåra med att göra GIAN är att tidningen ser olika ut i olika datorer. Och dessutom ser numren olika ut i olika webbläsare. Man kan ha olika webbläsare när man använder internet. 

De olika webbläsarna har sina fördelar och nackdelar. Förut använde jag bara Internet Explorer - det var det enda jag kände till! Sen övertalades jag av en kompis att skaffa Firefox - och jag blev fast men inte för alltid. Jag provade på att använda webbläsaren Opera en dag och var fast för alltid, i alla fall i ett år eller två... Sen bytte jag till Firefox och blev kvar :P

Internet Explorer
Är egentligen bara bra när man använder stallet.se, eller rättare - när man kodar till stallet.se. Annars kan man lika gärna låta bli att använda det enligt mig (och måååånga andra xD).

Stor nackdel med IE när man använder s.s är att om man trycker på en bild kan man bara zooma in eller ut den och alltså inte göra själva popupfönstret större eller mindre (så att man kan se tex copymärkning i botten av en bild). En annan nackdel är att vissa riktigt koola koder inte fungerar i IE som fungerar i andra webbläsare. Medan andra webbläsare visar de flesta (bra) kodade designer och sådant som de ska bara lite lätt förskjutna xD

IE sägs även ha massiva säkerhetshål och buggar. Dvs den släpper glatt in (eller ut) massa information i/om datorn som kan vara skadlig för datorn(/dig). Hackers kan lättare ta sig in via en dator om användaren har Internet Explorer. Det är rätt illa x) De flesta på stallet.se använder Internet Explorer, jämt. Jag använder det ibland men bara när jag kodar pressar. När det är gjort går jag tillbaka till Firefox igen xD
FireFox (Google Chrome och Safari)
Och den den andra webbläsaren jag tänker presentera efter denna är ungefär lika bra. De har båda mer fördelar än nackdelar men fördelarna är olika placerade (om man kan skriva så).

Både Firefox och Opera har massor av gratis applikationer. En kul grej med Firefox är också att man kan ändra utseende helt, så vill man ha Justin Bieber på sin skärm konstant stirrande på en med sina rådjurslika ögon så kan man det väldigt enkelt :P

Att ladda ner webbläsare är förresten gratis. Och det påverkar inte surfandet i sig så mycket mer än att det kan gå snabbare eller långsammare, är säkrare eller osäkrare osv. Och att vissa sidor visas olika. En hemsida som är kodad att fungera perfekt och snyggt i Internet Explorer kan se ut som något som katten släpat in, lagt i mixern och kört i tio minuter. Medan en hemsida som är kodad att se snygg ut i Firefox ser snygg ut i alla webbläsare - what so ever :P
Opera - obs! Opera fungerar i princip inte längre på stallet.se, alls
Är en webbläsare som om jag inte missminner mig helt är skapad av norrmän. Väldigt smarta norrmän <3 Opera är den absolut snabbaste webbläsaren jag någonsin kört med tror jag. Dock fungerar den inte alltid (på den tiden jag använde det) på alla sidor.

De har gratis applikationer som sagt, väldigt många av de är spel. Min personliga favorit är spelet där man kan ha ett eget akvarium och föda upp fiskar, köpa bakgrunder och andra saker till sina fiskar. Och det medan man surfar runt på s.s, facebook osv. En annan fördel är att man kan helt spontant skriva in typ "aftonbladet" i url fältet så hittar webbläsaren själv (oftast) till sidan man menade.

Om man har Opera behöver man inget torrentprogram heller (om man fortfarande laddar ner musik och film från internet vill säga). De har sånt inbyggt. En annan inbyggd funktion som jag egentligen inte förstår hur jag kan klara mig utan är anteckningar :P Det är verkligen skitbra när man hittar koder och annat eller ser folk man behöver anmäla xD Med tanke på att så få använder Opera så bör den vara typ 100% säkrare än IE och typ 40% säkrare än FF


Stallet.se´s jojjoeffekt

Slutet av förra numret handlade om hur stallet.se tappar medlemmar till följd av olika saker.

I min egen stallet.se vänskapskrets är vi egentligen bara 1-2st kvar. Utav 5st som förut. I min vänskapskrets ser utfallet ut ungefär så här:
1 djupt deprimerad
2 flyttat hemifrån (+ nya intressen)
1 fått nya intressen
1 skaffat barn

Det är ganska självklart att samma medlemmar som var med i starten inte alltid är med nu. Det är ändå 8år sedan stallet.se startades. Många hävdar att de slutar på grund av att det kommer nya saker hela tiden till stallet.se, jag förstår inte hur man kan klaga på det, egentligen? :P Om stallet.se hade sett ut och varit som för 8år sedan hade nog INGEN velat vara kvar här.

Den senaste förändringen var ju odlingen och skötseln av hästarna. Det är en funktion vi i slutet av förra året röstade fram. Altenativet till den funktionen var bland annat en slags mini stalker grej som man kunde hålla koll på sina vänner varje gång de skrev tjat, gnäggade eller gjorde något annat i eller med sitt stall. För de med hundratals vänner hade det nog blivit äckligt jobbigt :P Kommer inte ihåg vad den andra idén var men tror det var att man skulle kunna göra egen utrustning till hästarna och djuren. Utrustningen påverkar ju typ egentligen ingenting som det är idag i alla fall. Om det hade varit en bra idé eller inte vet vi ju inte eftersom den röstades ner.

Jag kan inte riktigt förstå hur det kan vara så hemskt att odla och sköta om hästarna? Det gör ju bara stallet.se mer till ett spel än en vanlig sida. Ju mer spelaktigt det är detso bättre kan jag väl känna :P Dessutom tar det ju bara några minuter per dag att kolla sitt stall, det kan man ju göra på lunchrasten eller så. Själv spelar jag spel där mat, lek, pälsvård och träning är något man måste göra varje dag, och där tävlingsanmälan (som är typ viktigaste i spelet) tar väldigt mycket tid varje dag. Vad som driver är väl alltid att få de bästa djuren eller i stallet.se, det bästa stallet och är man guldmedlem får man ju också 1000sp om man blir bäst av alla ;P

Stallet.se har en viss jojjoeffekt, man blir medlem, blir aktiv och sen förr eller senare avtar intresset, man hittar andra saker att göra och slutar/pausar som mest. Men sen rätt som det är sitter man här igen. Folk som säger att de ska sluta och som gör det, drabbas för det mesta också av jojjoeffekten, de kommer tillbaka. Därför brukar jag inte reagera nämnvärt om någon skriver att de ska sluta (ofta är ju det ändå bara "oh då får jag massa besökare OwO".

Det bästa med stallet.se tycker jag, är att:
*Det är på svenska (de flesta andra spel jag spelar är på engelska)
*Man kan göra grafik (de flesta andra spel jag spelar går det också att göra grafik men stallet.se grafik är något i särklass)
*Det går att påverka och förbättra sidan (supporten lyssnar faktiskt på riktigt bra genomtänkta idéer eller brister/buggar som man skickar in)
*Om man vill bli betalande medlem så går det xD (utländska spel är det ju svårare att bli betalande medlem på :P)
*Man behöver inte vara gm för att kunna göra allt (det är motstridigt mot vad andra skriver jag vet :P men jag har andra spel att jämföra mot det har inte niii xD)
*Folk förstår flum och humor (det enda jag kan säga är att amerikaner inte förstår sig på "istheshit" humor.....)
*S.s medlemmar förstår värdet och kvalitén i grafiken (vet ett spel där den fulaste grafik som kan skapas av en människa säljs för tusentals kronor medan de riktigt dösnygga knappt säljs för något alls o.O

Hade det inte varit för grafikmöjligheterna här hade jag förmodligen vandrat vidare till andra spel.

Rätt många verkar sluta på s.s för att de blivit lurade gång på gång. Jag brukar bara få typ denna minen: o.O 
När någon skriver eller skriker ut att de blivit lurade, igen... Jag har aldrig på stallet.se blivit lurad, aldrig någonsin. På den sidan jag har blivit det var det en så liten summa att jag gärna hade kunnat ge bort den summan om personen hade frågat om sponsring :P Många medlemmar här är för godtrogna för sitt eget bästa, om någon skriver "du får 10000sp om du ger mig ditt lösen" så är det SJÄLVFALLET lurendrejeri. Om folk tänkte till lite innan de gjorde saker skulle de kanske till och med bli kända så småningom :P
Mild offtopic tips, det går att få ur en häst ur karantän bara genom att sköta om den alltså utan att fodra den. Det tar kanske längre tid men mat är inget absolut måste (eller jo kanske 1kg men inte mer).

7 saker du bara måste kunna

7st tangentbordssaker du bara måste veta:

Prt Scr = Printscreen använder man när man tar bevis på något som händer på skärmen. Knappen sitter på tangentbordet ovanför delete knappen. När man tryckt på knappen måste man öppna paint eller annat program för att klistra in och spara den.

Ctrl + C = Kopiera, om du markerar en text eller för den sakens skull även en bild (om det är i ett grafikprogram) så blir det en kopia sparat dolt.

Ctrl + X = Klipp ut, samma sak som med Ctrl + C fast den klipper ut bild eller text istället. Den fast är det en text du inte kan redigera så kopierar den bara istället.

Ctrl + V = Klistra in, fungerar både om du kopierat och klippt ut något. 

Alt + 8,8,8,8 (tryck fyra gånger på 8:an med en pil på sig) och släpp. Lyckas du med det (du kan behöva öva lite kanske) men lyckas du med det kan du göra ett © tecken :P

F11 = trycker man på den knappen en gång så blir hela skärmen mycket större, trycker du på knappen igen blir den normal igen.

F5 = trycker man på den knappen uppdateras hela internetfönstret, jättebra när tex mejlikonen försvunnit eller grafiken på sidan laddats lite konstigt.

Är stallplanen äkta? Och gjord av den som säljer den? Sådant brukar jag fråga mig själv rätt ofta när jag tittar runt i folks gallerier och stall. Rätt ofta är det stallplaner som ser misstänkt stulna ut.

Om man är på jakt efter en snygg stallplan men är osäker på om den är äkta eller inte så finns det egentligen bara ett 95%igt säkert sätt att få veta det. Men det kräver också att säljaren vill och kan visa...

Ett sådant "bevis" är så kallade "WIP" bilder, vilket är work in progress (arbetsprocess). De flesta som gör riktigt snygga stallplaner gör ju inte stallplanerna rakt upp och ner. Utan gör tex himlen först och gör den riktigt snygg innan den går vidare till gräset, hagar, natur och hus och sånt.

Rätt ofta sparas halvfärdiga stallplaner och visas i alla fall i mina stallet.se kretsar upp för en annan medlem på msn och för att få lite konstruktivkritik. En sådan sparad halvfärdig stallplan är ju ett tydligt WIP bevis. 

Fast samtidigt funderar jag lite på varför ingen satsar på att bli återförsäljare av stallplaner och kanske designer med.

Dvs typ om Stall A har gjort en stallplan som den vill ha 100sp för till Stall B
Stall B säljer stallplanen vidare för 120sp till en som verkligen vill ha den.
Stall A får sina 100sp som den ville ha och Stall B tjänar 20sp på att sälja den vidare.

Dock måste ju både köpare och säljare vara medvetna om att det.

Spara på saker du gör, alla designer, stallplaner, foton på djur osv. Om du är medlem här om några år så kan det vara roligt / skämmigt att gå tillbaka i tiden och upptäcka hur fjollig och patetisk man var innan och hur mycket man har förbättrats på grafik genom årenslopp.


Jag har skrivit det förut men jag kan lika gärna skriva det igen... Stallet.se's medlemmar sitter och väntar på att andra medlemmar ska mejla dem. Eftersom det är så många som sitter och väntar utan att själva mejla någon så väntar de ofta förjäves. Nästan bara kända stall eller aktiva stall (stallsomsynshelatiden) får mejl.

Om ALLA som sitter och väntar på mejl kunde göra som daglig uppgïft att själva mejla MINST 10st olika stall så får i alla fall några fler mejl. Och det är inte helt omöjligt att man kan få nya vänner av att göra så, mejlvänner om inte annat

Tjäna SP på framtiden

Jag har kommit på en sak, typ som en "EUREKA!" idé. Hur man kan kombinera bildlöshet (alltså EF) med en grymt god gärning IRL.

Det enda man behöver för att lyckas är:
*En kamera - förstås :P
*En allergifri familj
*Tid och kärlek under en tid
*Intresse för djur

Hur gör man då? Jo, det finns en hel, hel del med hemlösa djur i Sverige. Det finns ganska många djurräddar föreningar. Och nästan alla söker något som heter "jourhem". Ett Jourhem är typ som ett fosterhem. Man tar hand om ett djur under en kortare tid och tämjer det så att det kan få en egen familj sen. Ibland har djurhemmen dräktiga djur som behöver ett jourhem där de kan föda sina ungar.

Att vara jourhem åt hemlösa djur hjälper ju djuren och är man sugen på att föda upp ungar av något djur så kan man ju ta hand om en redan dräktig hona som får sina ungar hos en som sen djurhemmet kan hitta nya hem åt. Alltså behöver man inte hålla på att leta hane själv och så. Om man är jourhem åt något djur är det djuret som ett eget djur tills det är dags för det att flytta. Och under den tiden kan man fota det hur mycket som helst. Och sen när det har flyttat vidare kan man leva vidare med sitt liv och åka på semester och sånt utan att behöva oroa sig för djuret xD (det är sånt föräldrar kör med).

Det är kanske lite motsägande om man ser till ett av de tidigare numren av GIAN... Men se det så här då; Om du vill ha djur typ katt, kanin, marsvin eller något. Men har en förälder som säger nej "vi har inte tid"/"vi kan inte ha djur för då måste vi ha vakt när vi åker bort"/osv. Ett jourhemsdjur har man kanske bara en månad eller två. Då är det ju fritt fram att åka till thailand tre veckor utan att behöva tänka på att fixa vakt :P


Jag tror att det kan vara på sin plats att kanske börja varna för en ständigt växande sak som äger rum här på stallet.se... Dvs. Handeln med tillståndsbilder. Det är inte så harmlöst som det verkar. Om ett stall får förtroende av en fotograf att låna dennes bilder så är det just det stallet som har tillstånd till bilderna. Om just det stallet beslutar sig för att sälja bilderna vidare så har köparna till bilderna inget tillstånd alls. Det är ett rätt farligt spel. Eftersom det bara är det stallet som fått tillstånd till bilderna som får använda dem. Så om fotografen får syn på bilderna hos ett annat stall kan det stallet bli anmält för bildstöld. 

En bildstöld på stallet.se är piece a cake om det är en stöld medlemmar emellan. Men är det en fotograf utifrån kan det bli mycket större än så. Copyrightlagen är internationell, men straffen för det kan variera. Jag hade personligen INTE velat ha en arg amerikansk fotograf efter mig, som ni säkert vet är de VÄLDIGT pigga på att stämma folk O.O Fotografer från andra håll i världen är kanske inte lika stämmningsbenägna. Men det betyder inte att de inte kan komma att reagera starkt om deras bilder blir kidnappade...

Sååå, OM ni ska köpa bilder löst (alltså utan att bilden sitter på ett djur) se till att BARA köpa bilder av någon som fotograferat bilden själv. Det ska vara EF. Det är säkrare än tillstånd. Dock finns det en hel del medlemmar som laddar upp stulna bilder och säger att de är EF är man osäker kan man antingen fråga några andra stall om de vet (eller känner igen bilderna). Eller så kan man strunta i att köpa bilderna. Risken är inte värd att ta.


Ett sätt man kan tjäna stallpengar på (men också förlora) är att köpa djur från uppfödare som verkar vara på väg att bli populära. Det kräver förstås en stallkassa i grunden. Men har du kanske 500-1000sp bör du kunna hitta djur från uppfödare som passar in på den beskrivningen. Hur går det till då? Tja, de flesta uppfödningar börjar smått. De gör några djur (eller föder upp några) och sen säljer de djuren för en billig summa. Förhoppningsvis dock så högt att de har råd att fortsätta. Alltså så att de inte förlorar sp på att föda upp.

När stallet fött upp kanske 10-20st djur och man ser dessa i utställningen mer och mer. De kanske får höga placeringar. Ja och då är det nästan i hamn. Om de fortfarande säljer för låga priser är det läge att köpa. För rätt som det är går ett av deras djur och vinner utställningen och då trissas priset på deras djur med flera hundra kanske några tusen stallpengar. Om du då har några djur från uppfödningen redan kan du sälja de när djuren är värda som allra mest!

Typ så om du köper en katt för 50sp, ett halvår senare kan du sälja den för 2400sp (om stallet blivit känt på den tiden). Då har du alltså tjänat 2350sp. Men det är lite ett lotteri, köper du djur av "fel" får du kanske inte lika mycket tillbaka på affären...


En sak jag har tänkt på (egentligen på chickensmoothie men ändå), är hur folk samlar på sig djur med bilder de kanske inte nödvändigtvis tycker om. Men som de skaffar bara för att det är populärt... Jag tycker man ska ha det man gillar även om det inte är det senaste eller det populäraste :P

Ideer till bloggar & tidningar

Se här först!
Detta nummer kommer i princip bara handla om saker utanför stallet.se men med ett avslut som är absolut stallet.se i ett nötskal. Detta är ett bloggnummer, som förhoppningsvis inspirerar åtminstone lite :P

Varför görs det inte fler intressanta bloggar?
GIAN har varit ganska negativt inställd till bloggar förut. Och är väl fortfarande det, eftersom marknadsföring av bloggar inte riktigt hör hemma här :P (Man kan bli straffad om man skriver ut en annan hemsidas adress på stallet.se däribland bloggsidor och annat). Men om vi bortser från det, varför finns det inte fler bloggar som är roliga? Bloggar som är som dagböcker som egentligen bara riktar sig till 5-10st olika personer i ett kompisgäng plus kanske familj och släkt är de allra vanligaste bloggarna gissar jag på.

"Fjortisbloggar" med ovannämnda plus temat "skönhet och mode" är nog rätt vanligt det med. Jag hade själv hellre ätit upp min egen hamster än följt en sådan blogg... Även om jag hade varit intresserad av "Skönhet och mode" hade nog en sådan blogg blivit min död genom tristessen över den :P Nej, vart är alla roliga bloggar? Om saker som man inte "vet" intresserar en förrän man har läst/tittat i bloggen. Jag har funderat lite över bloggar som jag skulle vilja se men som jag ännu inte hittat, som förmodligen inte finns men som borde finnas. Alla är kanske inte roliga att skriva på just nu - men om några år kan de bloggarna vara guldgruvor...

"Vi i Femman" och "Är du smartare än en 5:e klassare" är två tvprogram som handlar om tävla i kunskap som man bör kunna när man går i femman. De som går i femman nu borde blogga om vad de lär sig i skolan. För det är mycket möjligt sista gången ni kommer ha någon vettig nytta av den kunskapen XD

Om det fanns fler grundskolebloggar, då kan man ju alltid gå tillbaka flera år senare och se vad man faktiskt kan/kunde om till exempel Svenska landskapsdjur, Sveriges största städer, Europas största vattendrag osv. Och de äldre besökare en sådan blogg hade fått hade ju fått återuppleva sina egna skolår. Kanske någon med mer expertis inom ett område hade kommit in och "rättat felen" som ens skolböcker skrivit och sånt... Tror det kunde vara "kul" xD Om inte annat så lärorikt.

En annan idé som jag har, som jag nog själv kommer försöka göra när jag får mer tid (alltså när jag slutat skolan) är att göra någon blogg med saker som tillfälligtvis intresserar. Så typ om jag blir super intresserad av andra världskriget så bloggar jag stenhårt några veckor på just allt jag kan hitta om andra världskriget. När jag lessnat på det intresset och kanske börjar bli intresserad av dansen teknotik (högst osannolikt XD) så bloggar jag stenhårt om den dansen tills jag lessnar på det :P Och vad skulle det intressera andra? Kanske inte alls, men det är väldigt mycket möjligt att man kan "informera" en besökare om något som den aldrig förr hörttalas om eller tyckt ha varit intressant.

De som drömmer om att bli författare borde verkligen passa på och göra en blogg med typ en kortare historia varje dag (eller så ofta som möjligt). Om det blir en "flytande" historia så blir ju varje inlägg som ett nytt kapitel och blir det riktigt bra så kanske det är en bra berättelse att börja sin första bok kring. Det även om bloggens läsare har fått en inblick i storyn men de kanske kan komma med konstruktiv kritik också!

En sak jag inte heller riktigt förstår är varför inga eller i alla fall väldigt få bloggar om stallet.se :P Jag kan förstå om man inte vill göra det på sin riktiga privata/personliga blogg. För stallet.se kan ju klassas som töntigt och så men tex på den största svenska Blogg - sidan kan man ha massa olika bloggar med samma inloggningsnamn. Då går det att ha anonyma bloggar ihop med en personliga helt utan att andra upptäcker det.

Varför finns det inte fler bloggar som inspirerar människor att göra saker? Bloggar där man provar på olika saker och vågar utmana sig själv till max, lite som bloggen "365saker". Som varje dag tipsar om saker som man KAN göra (man måste inte).

Inspirerande bloggar finns det allt för få av, sådana man verkligen inspireras att göra något av. Sådana man går in på - läser lite och tittar på bilder och tänker "WOW det där MÅSTE jag också göra ^^", en sån blogg är den som ägs av sidan "Fuldesign". Utländska bloggar är det inte heller så mycket fel på, eller jo om man inte kan språket de skrivs på :P Men inspirerande bloggar behövs. Jag byggde en hel serie målningar på ett inlägg med en bild jag sett på bloggen "Oddee".

Hela det här bloggtemat på det här numret bygger lite på att jag är lite less på ointressanta tidningar på stallet.se, sådana tidningar som bara är intresserade av att tjäna stallpengar oärligt.

Jag hade gärna velat läsa tidningar med seriösa, helsides interjuver med tex äldre medlemmar. För att veta mer "privatliv" typ gymnasieval, andra skolor och utbildningar och sådant. Inte för att jag själv vet om jag skulle vilja vara med på något sådant XD Men det kunde säkert hjälpa någon velpotta med dåliga betyg och ångest inför framtiden att komma över det.

Så varför finns det inte fler intressanta bloggar.... Och stalltidningar? :P

Enkla knep för stallplansbygge

Jag tycker att Paint är ett underskattat program här på stallet.se, det går att göra så otroligt snygga saker i det programmet. Saker som knappt är möjligt att göra i andra program (visst det går ju men det blir omständigare). Typ Habbo Hotell grafiken är ju (förmodligen) till stordel helt och hållet gjort (eller inspirerat) av paint grafik. Och det uppskattar ju många eller hur? :P

Grejen som många gör "fel" är hur de ritar i programmet och att de inte kan göra skuggor och sådant. Det gäller andra program också men ja... Så detta nummer ska försöka reda ut lite hur man gör det snyggt i paint x) (och andra program).


Typ det viktigaste att tänka på när man gör vad-som-helst i paint är att försöka rita med den MINSTA penseln (eller pennan) då kan du göra fler detaljer och sånt! Sen måste du zooma in mycket när du ska rita saker annars kommer det bli ... tja inte så fint helt enkelt... Rita gärna skissen i tex rött eller blått, så kan du fixa svarta konturer eller något på det senare :P


Skuggor skapas av sol, är det en sol på stallplanen ska alla skuggor röra sig bort från solen (om det ska se verklighetstroget och välgjort ut). Gör man stallplaner i paint gör man skuggorna i gräset med en mörkare färg än gräset. Gärna väldigt mycket mörkare färg.


Samma sak med alla andra skuggor. Skuggan eller snarare speglingen av bron syns i vattnet. Man kan också lägga på skugga på gräset under bron för att få det ytterligare mer verkligt. En annan viktig sak om man vill få stallplanen verklighetstrogen är....


Perspektiv!
Det är något som alla borde försöka lära sig. Även de som jobbar i photoshop, gimp osv. Utan att ha koll på perspektiv kommer man inte så långt alls med att göra riktigt snygga stallplaner :P (och detta känns väldigt "ogiltigt" xD finns säkert någon bättre guide om sånt där :P)Perspektiv kan man använda både till hus och miljö. Det är bäst att använda när man ska placera träd på stallplaner och sånt. Här är en "enkel" beskrivning på hur man rätt snabbt kan göra ett snyggt hus i paint utan att skaffa sketchup och sånt. Vad jag menar med perspektiv och träd på stallplaner är typ som så... Om jag ställer mig brevid en uråldrig gammal Ek så är det trädet brutalt STORT. Men om jag går och ställer mig 50meter bort är den stora gamla eken väldigt mycket mindre.

Och vill man få till en riktigt snygg stallplan tänker man på sådant när man gör praktiskt taget allt. Saker som ska vara nära ska vara större än det som ses i fjärran. Om alla träden har exakt samma storlek oavsett vart på stallplanen de är så är det ju klart att man misslyckas med att få det verkligt :P Och så förstås skuggor, att lägga skuggor på i princip allting från stort till smått kan göra underverk för vilken stallplan som helst! Kanske få upp priset från 20-50-100sp till 100-200-500sp eller ännu mer.

Tjäna SP utan att slösa SP

Jag har funderat på en sak... Typ... Varför man inte säljer stallplaner i "byggsatser". Typ kanske någon är SUPER bra på att göra träd. Medan en annan gör riktigt snygga hus. Man borde kanske göra så att man kan köpa ett hus av en och träd av en annan och göra stallplan av de olika delarna. Har även funderat på om det inte kunde vara möjligt att sälja hela psd (eller motsvarande) filer till andra. Det är alltså stallplaner sparade i programmets eget filformat. Är det ett program där man arbetar i lager så kan den som köper psd stallplanen tex flytta stallet och flytta runt träden, sjöar osv. Men har fått med lagren som "byggklossar". Tror att det hade kunnat vara något det ^^ Problemet då är bara att man bara kan sälja till de medlemmar som kan använda samma filformat :P Det är där skon klämmer.

Har skrivit detta många gånger förut... Men kan skriva det igen x) Några små tips på hur du kan tjäna stallpengar utan att själv lägga ner en förmögenhet på det. Det enda som kan vara bra att lägga ner är tid.

1. Öva dig på att göra designer, det kommer att ta ett tag innan du blir super på det men det finns nästan alltid någon som är villig att köpa det du har gjort :P Du kanske inte tjänar jättemycket på det. Men du tjänar i alla fall lite ;P

2. Fotografera eller rita bilder och sälj. Det kommer inte göra dig känd men du kommer i alla fall tjäna lite stallpengar om någon köper. Som fotograferings tips; Försök få djurets blick mot kameran, antingen hela djuret med på bilden eller bara huvudet och halsen. Om du kan sen är det bra att lägga på lite skärpa på bilden i ett grafikprogram.

3. Gör stallplaner, stallplaner har måtten 350x1050 du kan göra avancerade saker eller mindre avancerade. Ju fler stallplaner du gör desto bättre kommer du bli på det (garanterar det) och med stor sannolikhet kommer det alltid finnas någon som vill köpa det du gjort, även om du själv inte är helt nöjd med den :P

4. Lär dig att sätta in andras stallplansbitar, bit för bit. Det tar helt sanslöst lång tid från typ 1 timme och uppåt. Men det är stallpengar i alla fall och lättförtjänade sådana :P

5. Koda designer och annat åt andra medlemmar. Det kräver att du är bra på att koda men blir du det har du hela stallet.se som arbetsmarknad x) Och vissa ger otroligt mycket för att få sin design kodad ^^

6. Träna någon annans hästar mot lön. Men fråga innan, och om du får bli skötare se till att verkligen sköta hästen. Hästägaren får reda på om du inte gör ditt arbete :P Vanliga priser är typ 5-10sp för 20-40 tränade egenskapsvärden. Om du inte är guldmedlem är det hög tid att du skaffar dig bra mejlkompisar här :P

7. Köp riktigt snorbilliga djur (och hästar) och rusta upp de och sälj dyrare. Du kommer tjäna på det x) Stallet.se har massor av djur redan det är lite olönt att skapa fler. Dessutom blev en av Copa's ägare känd (och rik) för att göra så :P

8. Ha dina djur ute för avel. Det är inte det bästa sättet att få stallpengar på men om du har tur nappar någon på dina djur och vill avla med dem :P Det är bra om ditt djur är renrasigt (alltså inte korsning) och har fin bild (och är vältränad om det är en häst).

9. Höll på att glömma! Lär dig dela stallplaner. Det inbringar kanske inte så mycket stallpengar. Men bättre än inget?

Vill du ha andra tips eller mer ingående så finns det fler nummer av Give It A Name som tar upp just det ämnet. Följande nummer är något för dig som vill tjäna stallpengar (med reservation för upprepningar):

*Saker du kan göra, om du vill
*Gör en god gärning
*Stallplaner, något för alla!
*När bluffen avslöjas!
*Sälja bilder? (mkt text xD)
*"Det är lätt att bli känd!"
*Tjäna sp utan fusk


Jag tycker att det är lite underligt att det inte är mer poppis här på stallet.se med fotomanipulationer. För sådana bilder kan man ju göra hur snygga som helst :P Det enda som behövs är lite övning. De första gångerna brukar det iofs bli skit :P Men när man väl lärt sig hur man ska göra blir det hur fint som helst ^^ En "fotomanip" är alltså en bild som är sammansatt av flera olika bilder. Så om jag är i Spanien och fotograferar en sandstrand med svallande turkosa vågor. Åker hem och letar upp en bild jag fotade på en arabutställning. Då kan man sätta den svenska snygga hästen på strandbilden och göra det så snyggt att det ser 100% verklighetstroget ut. Det där var bara ett exempel, man kan göra många andra fotomanips också förstås ^^


Jag har ett önskemål till grafikern till stallet.se och ja detta är helt, helt fel ställe att lägga en sådant här förslag men... Det kanske finns saker att diskutera om det xD Men typ så här... Tänk om det gjordes typ som ett flashprogram med hundratals (eller ännu fler) "byggklossar" alltså inte de som är 35x35 utan typ riktiga saker. Fristående. Och så kan man själv placera ut och fixa en snygg stallplan utan tjaffs. Lite som ett klippdockespel (typ man börjar med en docka i underkläder sen får man välja typ hårfärg, frisyr, smink, kläder, skor och assessorer. Tror det hade kunnat vara kul och kanske även underlätta för nya/yngre medlemmar.Foto + Teckning till stallet

För några nummer sedan handlade hela numret om tillståndsbilder, fotografi och sådant. En del mildare protester kom upp som kommentarer såååå jag tänkte man kanske kunde skriva lite mer om det x)
Att kunna rita, eller ha kamera hjälper inte alls mycket om man inte har djur att fotografera. Men som sagt i det tidigare numret av GIAN. Är man riktigt intresserad av att fotografera just djur, letar man upp plaster där man kan fotografera/rita av djur!

Till exempel:
*Det finns ridskolor på massor av platser i Sverige. 
*Massor av hästar står i hagar hela dagarna - även hästar som inte tillhör en ridskola.
*Större parker eller vandringsstråk (inne i städer) går det ofta hundar.
*Det är inte alls speciellt ovanligt att se katter ute på promenad ensamma runt om i städerna.
*Kolla upp när det är olika djurtävlingar/utställningar i närheten av där du bor.
*Gå på husdjursmässor

Möjligheterna är oändliga, det är inte jättesvårt om man är riktigt villig och intresserad. Det kan krävas lite frisk luft och motion men i utbyte får du förmodligen flera bilder till ditt stall. Utan att snatta bilder på nätet eller mejla runt bland olika stuterier och skriva massa lätt pinsamma fjäsk mejl till dem.


Bonus info, angående tillståndsbilder... Alltså om man lånar en bild från någon, då ska man absolut INTE skriva ditt sin egen copyright på bilderna. INTE INTE INTE INTE, till och med om fotografen tycker att det är okej. Det är ett BIG NO-NO.

En bild med ett ©Stallnamn tror de flesta är EF. Om den inte är EF så är det ju indirekt stöld. Även om det står längre ner i skrift att bilden bara är med tillåtelse. Sådan text går att ta bort, det ska sitta på bilden istället för ©Stallnamn.

Och sen ska man skriva ut hemsidan där man har fått tillstånd. Jag vet att det tar emot att göra det. Men det är typ "betalningen" för att låna bilden. Fotografen tjänar på att låna ut bilder om de får sin länk placerad i samband med bilden. Är det dessutom en fotograf som många på stallet.se använder bilder från behöver man inte hålla det hemligt. Men det är rejält DUMT att inte skriva ut hemsidans adress. Och ännu DUMMARE att skriva dit sin egen copyright.Om man inte har tillgång till en egen kamera så är det ju förstås svårt att fotografera bilder till sitt stall. Men då får du ett utmärkt tillfälle att öva upp teckningsskillsen. Och därigenom i framtiden kanske ha chans att få högre betyg i bild (eller lyckas med andra illustrationer bättre). Att teckna själv är inte så svårt, det svåra är att få det så bra som man själv vill ha det :P Men ju mer man ritar desto bättre blir man! Alltså kommer man aldrig bli bättre på att rita av att inte göra det :P Man kan rita av både djur i verkligheten - det är svårt eftersom de rör på sig hela tiden. Men omöjligt? Nej det är det inte ^^. Eller så kan man rita av bilder man hittar på nätet. Det är kanske lättare. Men se till att ha en personlig touch på bilden så den inte ser kalkerad ut eller så. Det blir roligare med personliga bilder ^^

Man behöver inte ha en super kamera för att ta bra bilder. Det räcker med en helt vanlig kamera. Bilden nedan har jag fotograferat med en kamera knappt värld namnet kamera x) Den har inte ens 2 megapixlar! Ändå är det där en av de snyggaste bilderna som jag har fotograferat. Det är inte kamerans fulla förtjänst om en bild blir bra eller dålig. Som fotograf får man tänka lite själv på hur man vill att bilden ska bli!Det viktigaste är att tänka på att man har tillräckligt med ljus för att kunna ta en bra bild. Tända lampor eller solljus så ökar chanserna dramatiskt. Att kompensera ljuset med att använda blixt på kameran sabbar för det mesta hela bilden. Är det inte ljust där du fotograferar - fotografera inte alls. (Om du inte är ute efter en viss effekt). Tänk på hur vädret är också, om du fotograferar ute alltså. Det finns flera saker att tänka på då, men det är bäst om ni går och kollar på fotoskolan på Ogiltig (googla på det!). För där finns både text och bilder på det man ska försöka undvika (saker som ibland kan skada kameran).

Gör det perfekta stallet!

Skulle du vilja kunna göra snygga, avancerade 3D hus till stallplaner? Och inte orkar lägga ner massor av extra tid på att sitta och fixa så perspektiven stämmer. Då är detta numret nog något för dig. Det enda du behöver göra som förberedelse är att googla på "Google SketchUp download", ladda ner version 7 (eller den senaste versionen) om du inte redan har SketchUp på din dator. Detta program är gjort av google och det ska vara virusfritt att ladda ner det från deras sida. Det är också helt gratis så det är definitivt lagligt.

När du har laddat ner och installerat programmet är det bara att börja. Du kan börja med att leka i programmet så du lär dig vad alla knappar betyder. Det finns inte så många av de så det tar inte jättelång tid att lära sig använda dem.

Info om programmet:
Svårighetsgrad: 3/5
Pris: 100% gratis
Gjort av: Google
Användbarhet: Stor
Övrigt: Dessutom är programmet litet i storlek. 
Mac: Vet inte om det finns mac version- kolla upp det

Här är alla verktyg som finns i programmet.

Öppna programmet, klicka på "choose template" och sen på "start using sketchup"

1. Klicka på den bruna rutan i toppen av skärmen i programmet, för muspekaren ner till det gröna och gör en (mörkgrå) ruta.


2. Klicka på ikonen med en brun "låda" med en röd pil ovanför. Lägg muspekaren på den (gråa) rutan och dra uppåt. Den bör höja sig. När du höjt till en höjd du själv är nöjd med är det dags att göra taket.


3. Om du behöver vända och vrida på huset så klicka på ikonen med de blå pilarna som är längst ut (brevid handen och förstoringsglaset). Med den kan du vända och vrida på din huslåda. Och det är bra nu när det är dags att göra taket.


4. Vänd huslådan så att du kan se "himlen" bakom taket. Klicka på den röda pennan och med den dra ett sträck rätt upp från mitten av varje hussida (den markerar själv vart mitten sitter med en ljusblå prick).


5. När du gjort det på båda sidorna kan du dra diagonala sträck från (tex) kortsidorna till sträcket. Och en ett sträck från de båda gavlarna . Allt med den röda pennan!


6. Huset är klart! Nu behöver du bara trycka på knappen "Prt Scr, Sys Rq" som är ovanför delete kanppen på tangentbordet. Och sen klistra in bilden i ditt grafikprogram (paint fungerar). SketchUp har en annan funktion också där man kan färglägga det hus (eller den modell man har gjort) om du trycker på den ikonen som ser ut som en hink som häller ut gul färg så kommer det upp färgläggnings saker.När du är helt klar med huset eller husen. Så är det bara att kopiera (tryck på printscreen) och klistra in i ditt grafikprogram. Därifrån kan du själv göra en stallplan som matchar huset. Aldrig mer kommer du behöva ha platta en dimensionella hus på stallplanen 8)

Skissa stallplan

Kommer ni ihåg det numret när jag gjorde om en kaninbild från foto till teckning i Paint? Endel frågade hur jag kunde göra det eller hur jag gjorde. En super kort guide till det är:

1. Välj bild
2. Zooma in bilden
3. Välj en stark färg typ rosa
4. Rita runt hela djuret (minsta penseln)
5. Spara bilden som B M P 16-bitar
6. Ta bort alla färger (utom den du ritade på i punkt 4) på den nya bilden - det går snabbt
7. Gör en bakgrundsfärg (eller två om bilden är tvåfärgad)
8. Börja rita, använd pennan som ger minsta storleken på det man ritar med
9. Välj minst 3-4 olika färger för samma färgfält, typ 4st olika nyanser av grått men nyanserna ska vara nästan lika ljusa/mörka.

Annars är jag rätt säker på att det finns en guide på Ogiltig om sådant :P


I detta numret tänkte jag att jag kunde visa en skiss på en stallplan. Jag skissar rätt ofta i Paint för att:
*Det är enkelt, och tar ingen tid alls att starta upp
*Det behöver inte bli snyggt bara man får se sina idéer på "papper"
*Man kommer på nya idéer man inte tänkt på innan

När jag skissar på stallplaner kollar jag alltid på andra bilder. Jag söker på olika ord på internet och hämtar inspiration från bilder jag hittar. Så här kan en paint skiss till en stallplan se ut:Efter en omgång i GIMP ser den ut så här.. Inte kanske jättesnyggt men... Det går ju att göra mer på den än så :P Jag funderar på om det här skulle ta och bli en gratisstallplan kanske ... Får se hur den blir när den blir klar :P Tänk på om du ska göra stallplaner, att inte välja allt för starka färger.


Supporten är inte din fiende

Har sett att det förekommer en hel del hat mot supporten just nu. Jag tycker det är väldigt taskigt mot de(n) som sitter i supporten... Supporten är inte automatisk, det sitter människor och tar emot alla anmälningar och läser och svarar (efter bästa förmåga).

Är det ett enkelt ärende med tex någon som mejlar taskiga saker till en ber supporten att man ska spärra medlemmen. Och det kan och bör man göra. Men om medlemmen fortsätter att trakassera en så kommer supporten med största sannolikhet göra något riktigt åt problemet. Det finns massor av aktiva medlemmar här, vilket innebär att supporten får flera hundra, kanske tusen mejl - varje dag. Och dessa ska svaras på. Det är inte konstigt om det dröjer med att få svar på anmälan. Speciellt eftersom de som är support är riktiga människor med riktiga liv utanför stallet.se! Dessutom undrar jag inte om det är så att den svenska supporten även är support åt både den danska och norska stallet.se med. Vilket innebär att det kommer in ännu fler mejl varje dag. Jag tror inte många stallet.se medlemmar som skulle klara av den uppgiften att sitta och sköta om hela stallet.se så bra som supporten gör i nuläget.

Tänk efter före ...
Vissa medlemmar försöker få andra att gå mot någon annan medlem eller gå mot supporten. Ta en funderare till varför den försöker göra som den gör. Kanske är det så att den försöker mobba en annan medlem så att den ska sluta eller försöker få supporten att bytas ut för att den har brutit någon jätteallvarlig regel.

Det är olönt att ställa sig på fiendens sida, men vem "fienden" är får ni ta reda på själva.

Gör följande i ditt stall:
Klicka på "Mitt stall"
Gå till "Inställningar"
Kolla i den mörklila rutan, står din EGEN mejladress där? 

Om den inte gör det kan den som äger den mejladressen komma åt ditt stallnamn och lösenord och sno hela ditt stall och dina stallpengar hur lätt som helst! Så försök byta till din egen mejl om det inte redan är din som står där! Om ditt stall blir stulet på det sättet kommer supporten inte hjälpa dig att få tillbaka det. För att de har gått ut och varnat om det hur många gånger som helst utan att någon lyssnar. 

Ditt stall är ditt egna ansvar.
Ansvara för att det är säkert.

(Just nu har jag 77st stall som har min mejladress på sig. Jag äger BARA 24-25st av dessa stall. Alla andra ägs av någon annan. JAG har som tur är ingen lust att sno någon annans stall, jag har inte ens tid att logga in på mina egna extrastall. Men alla är inte som jag)

Tjäna på din hobby, utan fusk

Jag vet inte om det skrivits mycket om detta förut, men det är ett ämne som är väl värt att skriva om hur mycket som helst :P Nämligen tillståndsbilder.

Att fotografera kan både vara en hobby och ett yrke. Det är inte alltid lätt att avgöra vilken fotohemsida som fotograferar för att det är en hobby eller ett yrke. Men egentligen spelar det ingen roll. Alla fotografer har en inbyggd "kärlek" till sina bilder. Något som gör att de kan komma ihåg en bild de tagit för flera år sedan, även om den var helt obetydlig. Att fotografera är kul och ju mer man gör det, ju bättre blir man. Att fotografera är ett sätt att uttrycka sig på. Varesig man kommer ha bilderna för privat bruk, låna ut de eller sälja och tjäna pengar.

Många av de fotografer som folk lånar bilder av till stallet.se har fotografi som ett yrke. En passion som de brinner för, även om de kanske inte alltid tjänar bra på det så fotograferar de för att kunna uttrycka sig själva, vilket är nästan livsviktigt. Min fotolärare på skolan jag går på, fotograferar inte djur, inga hästar, inget sådant. Hon är fotokonstnär. Och tjänar gott på det, nästan en miljon kronor. På en hobby som blev ett yrke. Ett sätt att uttrycka sig på. Att fotografera bra kan alla lära sig. Att använda fotografit för att lyckas, både på stallet.se och i verkliga livet kan alla göra. Bara de lägger ner tid och lite pengar på det.

Men de som använder tillståndsbilder här på stallet.se kommer nog aldrig komma så långt som min lärare. Tycker man om att fotografera, så finns det väl ärligt talat ingen anledning att använda andras bilder? Vill man riktigt gärna fotografera hästar och djur söker man sig till platser där man har möjligheter att fotografera just det. Har man intresset att fotografera för att bli bättre och tjäna både (stall)pengar och kändisskap ser man till att bli bättre utan att fuska och ta genvägar genom att låna andras bilder.

Hela grejen med tillståndsbilder är att de som själva inte har möjlighet att fotografera djur ska ha möjlighet att ha bilder på djuren i sina stall lagligt utan att bryta mot någon verklig lag eller såra någon. Det hela har, kan man lugnt påstå, spårat ut. Eftersom inte alla verkar förstå vad tillstånd betyder. För att få tillstånd till en bild, måste man mejla den person som äger bilderna på den hemsidan som bilderna finns på. Man måste inte bara mejla och fråga, man måste även få ett okej som svar. Att mejla och fråga, skita i fotografens svar och använda bilderna ändå är riktigt, riktigt, taskigt. Att inte mejla och fråga alls och ändå använda bilderna är ännu taskigare.

En hel del medlemmar här tycker inte att det är en big deal när någon visar sig ha "google bilder" dvs bilder utan tillstånd från fotografen. En ännu större del av medlemmarna här accepterar bilder som anges som "med tillstånd" med hull och hår. Endast ett fåtal medlemmar ifrågasätter bildernas härkomst. Ännu färre använder sina egna bilder.

Att ha bilder som man själv inte har fotograferat. 
Att ha bilder som man inte vet vem fotografen är.
Att ha bilder som man inte vet om bilden är här med tillstånd från fotografen.
Och att ha bilder som man hittat när man letat på fina bilder på internet.

Alla fyra är väldigt riskabelt. Att ha i sitt stall. Eller alls. 

Att ha bilder man inte själv har fotograferat kräver ett visst ansvar. Risken för att bli anklagad tjuv är överväldigande om man inte har något sunt förnuft och följer regler och visar respekt. Tex. bilder från fotoakuten - bilderna är visserligen gratis att använda, man behöver inte fråga innan. Men man MÅSTE skriva PÅ bilderna sidans adress annars används de "olagligt". 

Att inte veta vem fotografen är kan vara helt harmlöst, typ någon som laddat upp en EF bild utan att ha skrivit något på den. men det kan lika gärna vara en bild som någon hittat på internet. Väldigt ofta ser man bara att det står "Med tillstånd" vid en bild som inte är EF. "Med tillstånd" betyder OFTAST att stallet som laddat upp bilden INTE har tillstånd. Alltså betyder det oftast att bilden är stulen och alltså inte får vara här. Ännu en gång är sunt förnuft väldigt bra att använda om man har fått låna bilder av någon fotograf...

Internet är fyllt av fina bilder, många nya medlemmar vet inte om saker som copyrightlagen. Fullt förståeligt. Men så fort man känner till den lagen bör man bli laglydig. ALLA bilder på internet har en fotograf. Fotografen har ensamrätt om sin bild fram till och med SJUTTIO ÅR (70år) efter sin död. Om den inte säljer bildrättigheterna eller ger bort den.Att bryta mot copyrightlagen görs på egen risk. Visst, många klarar sig, ibland i flera år utan att bli upptäckta för de stölder de har gjort. Men copyrightlagen finns på riktigt, det är en internationell lag. Alltså kan du inte ta en bild från en amerikansk fotograf och tro att du klarar dig eftersom samma lag gäller även i Sverige.

Det strängaste straffet man kan få i ärenden angående copyright / upphovsrätt - är 2år i fängelse. TVÅ ÅR. Och som sagt i minst ett tidigare nummer. Är man under 15år när domen faller så är det en av föräldrarna som får sitta i fängelse. 

Vanligare är att få skadestånd. Då är det per stulen bild. Så har en person använt 20st bilder olagligt. Så får den betala för 20st bilder. Max skadestånds straffet är 5000kr.... PER bild. Så om någon har tagit 20st bilder utan att fråga om lov, utan att ha fått tillstånd och inte visat fotografen någon respekt what so ever. Så kan priset på den stölden bli 100000kr. 

Är det värt det undrar jag?

Saker du kan göra, om du vill

Detta nummer handlar om saker du kan göra, bör göra eller i alla fall borde göra. Om du har tid, tråkigt eller bara lust. Allt är saker som jag brukar göra när andan faller på :P

**Något som alla som fotograferar (och ritar) egna bilder är att kolla runt om du kan hitta någon som snott din bild. Börja med att söka på hästar/hundar/katter/kaniner med samma namn som dina djur i stallet. Speciellt om du har ett stall som kan ses som "känt" hos andra. Gå igenom alla sidor och kopiera alla idnummer till alla hästar och husdjur du hittar. Och anmäl de till supporten.

**Bli ett "pain in the ass", och leta upp ett mindre antal stall som verkligen bygger hela sin verksamhet på att stjäla bilder och sälja som EF eller "med tillstånd". Mejla och upplys om att det inte är tillåtet, ignoreras du eller blockeras. Mejla och varna alla som lägger bud på stallets bilder att de lagt bud på stulna bilder. (Och leta upp bildens urspungliga fotograf på internet och skvallra).

**Odla foder i stall du planerar att sälja någon gång. Ju mer foder som redan finns i stallet ju lättare bör det vara att få iväg det till en ny ägare den dagen det är dags att sälja det. Om du har många stall som du inte vill ha mer, gör en uppsättning designer med tillhörande kodning och sätt in i alla stallen.Länka stallen till ditt egna stall så att andra kan klicka på stallen, på så sätt får du gratis besökare till de stall du ska sälja. Ju mer besökare ett stall har desto bättre är det ju :P

**Du kan registrera dig på Popit.se - som ägs av Hasse och Petter som har gjort stallet.se. Popit.se är som en svensk variant av Twitter. Twitter är en miniblogg där varje inlägg är 140st tecken långt. Har man en sida på Popit kan man koppla ihop det med sitt stall! Då kan man microblogga på popit, om man har klistrat in en kod i sin presentation här kan vem som helst läsa ditt senaste mini blogg inlägg. Och dessutom klicka på det så kommer de till din popit sida.

**Om du har många egenfotade bilder eller ritade bilder som du inte är riktigt helt nöjd med så kan du skapa en blogg där du ger ut de bilderna gratis till stallet.se medlemmar och andra som vill använda bilderna. Du får visserligen inte stallpengar för bilderna. Men du får uppskattning och gör på sätt och vis en god gärning. Men det kan vara bra att skriva några regler och kanske märka alla bilder så att de som försöker stjäla bilderna kan bli anmälda för det eller så.

**Hjälp ett mindre stall. Det behöver inte vara något stort utan småsaker räcker långt. Ge bort en snygg design med tillhörande kodning till någon så blir den jätteglad förmodligen (fast fråga först om de vill ha en). Eller kanske skänka en skötarlön. Träna en häst eller något annat. Man kan få en kompis på den vägen, om inte annat få någon att känna sig mer välkommen och sedd här på sidan.
***Renovera ett djur:
Just nu finns det sammanlagt:
26325st hästar
6446st hundar
3805st katter
2795st kaniner

Till salu både på torget och visa auktionen. Du behöver inte skapa ett nytt djur eller avla fram ett nytt djur varje gång du ska ha ett nytt djur. Det räcker gott och väl med att köpa ett som redan finns.

Fördelen med att köpa färdiga är:
1. Du slipper försöka komma på ett bra namn :P
2. Är det en häst du köper är den kanske redan tränad.
3. Du kan få den för ett billigare pris än vad den egentligen är värd.
4. Den kan vara avlad, och förra ägaren har inte hämtat ut ungarna än. Då kan du köpa ett djur för typ 11sp och få kanske 4st gratis ungar.

Nackdelen är dock:
1. Den som skapat djuret har skrivit namnet med bara små bokstäver, ser fel ut på bla stallplanen. 
2. Den kan vara avlad, då går det inte att byta ras och kön.
3. Är det en avlad häst kan den ha helt vrickade uppgifter, typ Ras: Arabiskt fullblod, Storlek: ponny, Kaliber: kallblod, Färg: musblack och ett namn som är typiskt för ston fast än det är en hingst osv.

Ekonomiskt;
Om du köper en nästan fulltränad häst för 20sp, ger den en ny bild, en ny design och en presentation kan du få ... Helt sjukt mycket stallpengar för den :P

Om du köper en tex, kanin för 11sp får du absolut igen de pengarna, bara du skulle sälja den för 15sp som det kostade för den som gjorde kaninen. Men ger man en ny bild, egen design, presentation osv. Bör det gå att få åtminstone 30-40sp för den. Då har man ju tjänat 29sp.

Onödigt stort s.s beroende... (2010-04-01)

Jag går igenom gnägg ibland för att leta inspiration till tidningen. Det finns ju en del aktuella ämnen där typ jämt :P Senaste jag lade märke till var, det här med utställningsbilder. Det är väldigt många föl/valpar/katt och kaninungar som får rosett i utställningarna. Någon före mig svarade att det mer beror på hur kvalitén på bilden är. Jag tvivlar på om det är som så :P De flesta röstar väl med "hjärtat" och då går bilder på söta djur absolut före kvalité och i viss grad vem som fotat bilden öht, alltså skulle i teorin en skitsöt stulen google bild kunna vinna över en 100% ef bild med bra kvalité.

Vilket faktiskt är väldigt dumt. Kan bara kommentera det enligt mitt egna resonemang. Djurungar är alltid söta, men de växer alltid upp och blir vuxna djur. Många tycker vuxna djur är tråkiga djur (varför?!). Vuxna djur är minst lika värda som en unge. Det är lite bättre med hästarna, där vinner det rätt sällan föl, kanske eftersom det finns väldigt få fölbilder på stallet.se, i jämförelse med vuxna hästar. Kollar man på kaninerna är det nog nästan tvärt om. Det är som om man slutar fotografera bara för att djuret växer upp o.O

Personligen röstar jag nog rätt mycket på just vuxna djur, och röstar oftast inte alls på unga :P De kommer ändå få höga poäng av andra som röstar. Jag värderar alltid EF bilder högre än google/tillståndsbilder och kvalitéen är viktig den med xD
Hrm... Typ OMG när jag kom på det här... Först kan jag ju börja med att ställa en fråga, till vad det här handlar om.. Har du någonsin köpt något irl så att du kan ha det för stallet.se användning?

Inte för att vara genom ond och kritisk :P Men egentligen är ju det ganska mycket fail. Eller okej om man köper photoshop för att man är genuint intresserad av att göra grafik (även till annat än stallet.se) så är ju det en rätt bra sak. Köper man ett ritbord av samma anledning, alltså inte bara för att man ska lyckas på stallet.se så är det också en rätt bra grej. Kamror är det samma sak med. Alla de tre sakerna har man ju något så när nytta av i verkligheten, utanför stallet.se...

Vad jag tänkte på kanske mer är de som (jag vet iofs inte om det har hänt på riktigt men)... Som köper tex en kattunge för att kunna få EF bilder på den, eller en kanin bara för att kanske lyckas lika bra som Askmoln. Men ja, har man intresse för det i verkligheten så gör det ju inte så mycket. Fast köper man något IRL som BARA är för att man ska lyckas på stallet.se, så är det rätt ... dumt X)


Läs stallet.se's instruktioner. När ni undrar något. Hur saker fungerar osv. Regler finns under Hjälp > Frågor och svar, där finns också Supporten, som man mejlar om man ska anmäla något som är fel, eller någon som gör fel på stallet.se, där finns också instruktioner ;P

Får ibland frågor rent praktiskt hur man tex, drar ut skrivrutorna i tidningen så som jag gör. Det STÅR i instruktionerna, när man gör en ny skrivruta ;P Om alla skulle läsa instruktionerna, innan de tex, klagar skulle nog stämningen här bli bättre när tex, nya saker kommer x)


Ibland undrar jag hur H/P (som gör allt jobb på s.s) tänker. Jag tänker då på den nya funktionen. Odlingen och skötningen. Att odla gräs på en gratisplätt är ju gratis. Att köpa mer mark och mer frön kostar stallpengar. Man matar ju inte hästarna jätte ofta men maten ska ju ändå räcka tills nästa gång det är dags att mata osv. Man kan köpa foder, vilket kanske inte är så bra för den som är fattig, men ändå bra för de som säljer.

Däremot är det bara de som är guldmedlemmar som kan sälja foder, där tycker jag det kan sabba lite för icke guldmedlemmar. Det hade ju varit toppen för alla om vem som helst hade kunnat sälja foder! Och så den nya tävlingsformen *T (stjärntoppen), som jag siade om i ett tidigare nummer av GIAN. Det jag inte förstår är hur eller vart i processen som bara GM ska gynnas. Visst stjärntoppen vinns nog lättare av någon som är gm, och har råd att ha 15åkrar, 20st hästar osv. Men jag tror säkert att många icke gm skulle ha chans för placering i alla fall, om de fick chansen. Nu spelar ju placering ingen roll, tror jag. Det är bara vinnaren som får 1000sp, tror inte de andra får något pris...

Ut, ut ut! I vårsolen med er alla. Och ta med kameran (eller skissblocket!). Våren har många skepnader, se till att fånga de alla (eller så många ni hinner). Fota/teckna förbipasserande djur, vårblommor osv. Besök platser där du kan stöta samman med tex hundägare, då kan du fixa mängder med EF hundbilder. Känner du till något bostadsområde med mycket katter? Besök det och skaffa EF kattbilder! Finns det mycket vildkaniner där du bor? Tja då är det kanske läge att försöka fånga en på bild. Eller så kan du besöka den lokala djuraffären (kan vara bra att fråga först) och fotografera kaninerna där.  Finns det någon hage med hästar inom gång/cyckelavstånd? Do it XD Så länge man står på allmänmark får man fotografera andras egendom (djur) utan deras samtycke. Fast om de kommer ut/fram och ber dig sluta så är det nog bra att göra som de säger :P

Paint är inte helt värdelöst..

Jag kan inte riktigt släppa hur folk som fotograferar egna bilder till stallet.se (och annat förstås) bara kan släppa iväg bilderna hur som helst. Om jag fotograferar en bild som jag är nöjd med. Bestämmer att jag ska ha den på stallet.se, skriver djurets namn på bilden och lägger upp. Får den godkänd och får bud på den och säljer. Nästa ägare och speciellt ägaren efter det har ingen aning alls om vem fotografen till bilden är. Inte heller de som skriver djurets namn och "från stallnamn" på ett eller annat sätt..  De flesta på stallet.se byter ju någon gång förr eller senare stall, det är bara ett fåtal som stannar i samma stall hela tiden (typ jag).

Om man skapar en häst och döper den till typ Hugo, skriver namn och från stallnamn på bilden och säljer med den bilden på. Så visst man kommer veta att Hugo är från det stallet. Men om 2-3år har du kanske bytt stall och sålt det andra. Och då vet helt plötsligt ingen alls vem fotografen till Hugo's bild är. Då har man med andra ord gett bort sin bild. Mer eller mindre i alla fall..

Om man däremot undertecknar alla sina bilder med namn/smeknamn som man inte planerar att byta bort de närmsta ... åren. Är det lätt mycket bättre. Själv undertecknar jag alla fotade bilder med "©För Efternamn, Stallnamn"; För förnamnet byter man ju inte i första teget, inte efternamn heller men stallnamnet kan ju ändras, men det är fortfarande du och inte någon annan som fotat bilden ;) Alla ritade bilder undertecknas dock bara med stallnamnet. För jag brukar inte vara nöjd med dem nog att sätta eget namn på :P

Om jag säljer en häst med ett foto undertecknat mig själv spelar det ingen roll vilket stall jag har, vem som helst kan ändå ta reda på vem fotografen är. För att bevisa vem fotografen till en bild egentligen är. Kan det vara bra att behålla bilden i stort format utan text på. Bara fotografen bör ha originalet till bilden, eller hur?Hm... Oh... Juste.. Tänkte jag kunde visa en grej som utbyggnad av ett tidigare nummer (förrförra numret tror jag). Börjar med en bild som finns i bildbanken upplagd av Vargsyster. (Guiden eskalerar till något helt annat :P) Obs! använder paint plus att det är mitt i natten = fula bilder x)


Om ni kollar på bilden ovan så kolla vilka former som kaninen har i sig. Alla saker består eller är uppbyggda av former. Tex gröna ärtor är runda osv. I denna kaninen ryms en jättecirkel, två trekanter och en jätteruta. När man börjar rita kan man använda de formerna att börja med.


Åter till originalet. De delar som är svåra att rita kan man använda en form på direkt. Detta är ett mer riktigt sätt att rita av en bild på. Om man inte kan eller har tid att rita en snygg bild på annat sätt. Om du ritar i paint, gör kontur i en gräll färg och spara bilden som 16-bitars B M P. Innan färgläggning.


En "regel" som alltid gäller när man ritar saker är att använda flera olika färger (eller några få färger men olika nyanser av samma färg). Fula delar som fötter går att ta bort mer "rekvisita" alltså genom att rita gräs eller liknande. När man gör om en bild så här, kan man dessutom byta färg på djuret.


Uuutfyllnad XD Nej men... Stallet Overkill är den som äger sidan Ogiltig (ni vet den med bland annat gratis photoshop hjälp, gratis kodskola osv). Beslöt mig för att intervjua henne. Har ni egna frågor kan ni ställa de genom en kommentar hit så kan jag fortsätta intervjun senare :P

1. Hur kom du på att göra en sida som Ogiltig?
- Egentligen var det en kompis som kom på det eftersom hon gjorde en sida året innan jag började med Ogiltig. Men hon hjälper till med min sida nu :P

2. Hur många är det som arbetar med Ogiltig egentligen?
- Tjao.. Vi är några stycken... Vissa gör mer än andra. Men vi känner varandra rätt bra så det blir ett ganska jämt innehåll även om olika kanske skriver om samma saker.

3. Hur kom du på sidans namn?
- Jag vet inte riktigt :P Varje gång jag startar en ny hemsida eller en ny blogg brukar jag namnstorma mig själv (och samtidigt kolla vilka som är lediga). Jag kan väl anta att alla sidnamn jag ville ha var upptagna så jag skrev Ogiltig bara för att - och så var det ledigt, vet inte om det var så men kanske? :P

4. Vilket bildreigeringsprogram jobbar du mest med?
- Photoshop och vanliga Paint, paint har jag nästan alltid öppet. Det är lätt att komma åt och sparar man bilder som png så blir det bra kvalité på bilderna. Jag älskar pixelart även om jag är dålig på det, pixelart gör man bäst i paint. Photoshop använder jag bara när jag ska göra större arbeten.

5. Vad på Ogiltig ska göras härnäst?

- Jag vet inte riktigt, typ alla har idébrist även om det finns massor som borde göras :P Så småningom ska i alla fall Talent (som gör ritskolan) fylla på med mer material. Kodskolan ska väl fortsättas på och sen kanske mer guider om de olika programmen komma. Men jag vet inte, idéer mottages antingnen till mitt stall eller till gästboken (på ogiltig).

6. Skulle du någonsin ta in fler som arbetar med sidan, typ delägare eller medhjälpare?
- Har funderat på att låta en av de andra ta över sidan totalt. Vad hon gör isof med sidan får ju hon bestämma. Men tror inte att vem som helst skulle få tillgång till Ogiltig :P För som sagt känner alla som jobbar med sidan alla och utomstående känner ju... igen? XD

7. De roliga mejlen, vem har skrivit de?
- Mestadels folk på ett forum som fanns innan (forumet är dött nu). Jag har inte skrivit alls många av de som finns där :P Är dålig på att svara på mina mejl XD Sen är jag nästan aldrig inloggad på stallet.se mer.

8. När du inte gör hemsidor eller är på nätet, vad gör du då?
- Är arbetslös just nu så jag söker jobb typ jämt. Funderar på att börja plugga igen men då får jag garanterat mindre tid åt Ogiltig. Det är ganska sugigt att bli äldre, ansvar suger XD

9. På tal om ålder... Hur länge har Ogiltig funnits?
- Om jag inte räknar helt galet.. Så har Ogiltig fyllt 3år rätt nyligen. Jag byggde sidan 24 mars 2007.

10. Om du fick ändra eller lägga till något på stallet.se, vad skulle du göra då?
- Skulle börja med att rensa alla raslistorna och bara ta med de raser som faktiskt finns på riktigt. Skulle lägga till en kaliber på hästarna också... Sen skulle jag nog fixa så man kan göra en egen hopptävling (göra den som en stallplan). Sen hade jag fixat genetik och liknande på all avel. Så att man får en angloarab när man betäcker arab med eng. fullblod tex. Sen hade jag nog kanske fixat så man kunde ställa in färg och storlek på djuren också. Och givetvis! Fixat vänlistan också :P Men det är mer småsaker som jag hade fixat.

Gör en god gärning

Ett ganska vanligt problem för nya stall och även andra är att få hästar sålda. Att skapa en häst kostar 5sp, men att få iväg den till ett nytt hem, direkt, utan mycket krångel är rätt omöjligt. Ofta går det inte ens att sälja en sån häst för 1sp ens - varpå stallet förlorar 4sp!

Det allra första man bör tänka på är:
1. Stressa inte!
Ta god tid på dig att bestämma ett namn till hästen så du inte hinner tröttna på det. 
2. Träna, träna, träna
Träna hästen under någon vecka
3. Välj en bild
Välj en snygg bild eller i alla fall en du är nöjd med, helst EF annars med 100% tillstånd. Googlebilder säljer inte alls bra.
4. Prissätt
Beroende på namn, bild och träning går det för det mesta att få allt mellan 5-100sp för hästen. För de riktigt höga summorna krävs det nästan alltid mycket träning och snygg unik bild!

Meeeen...
Jag tänkte snarare skriva om hur man tränar hästar som icke betalande medlem. Det tar allt för lång tid att träna en häst om man inte är guldmedlem. Det går men det tar lång tid. Vad du behöver göra är att hitta en eller flera att mejla med! Stallet.se har ett problem. De flesta vill ha mejl. Men hur många av de skickar själva mejl? Inte så jätte många, och där av blir det ett problem! Om alla medlemmar skickade 10st unika mejl till då 10st olika stall varje gång de var inloggade hade vi nog inte haft något "problem" med mejl :P

För att fånga en mejlkompis bör du:
*Skriva om något intressant - direkt!
*Skriva en titel på mejlet som inte bara är något vanligt som "hej" eller så, var mer kreativ :P
*Fråga om något eller...
*Beröm stallet och fråga hur den har lyckats (eller vad du nu annars undrar över)
Det kan ta ett tag innan du hittar den rätta. Men när du väl gör det kommer det få förvånansvärt lätt att träna hästen (och kanske få en kompis på samma gång).


Gör en god gärning
Om du orkar och har tid (massor av tid) kan du göra en god gärning för svenska (och utländska?) fotografer av djur som vi har här på stallet.se, hästar, hundar, katter och kaniner. Anmäl de bilder som du hittar av dessa fotografer. Men anmäl det inte till supporten, de kan inte göra något. Det är bara fotografen till bilden som kan få bort den genom anmälan. Kontakta fotografen istället, det finns massor av duktiga svenska hästfotografer som har sina stulna bilder här, så det är bara att välja och vraka på vad ni vill anmäla xD


Utan att bryta mot någon regel här på s.s ska jag bara nämna en grej i förbifarten... Om man har typ nada inspiration och det känns som om man bara går runt i cirklar och gör ingenting vettigt när man är här. Och sluta vill man ju kanske inte heller göra :P Stallet.se ger mycket även om det "tar" mycket också ^^ När jag känner så, brukar jag söka upp andra liknande sidor. Det finns massor av spel och sånt på nätet man kan spela. På andra sidor får man idéer till både saker som hade varit kul att ha här, idéer till stallplaner eller designer man kan göra.. Eller så kan man se hur folk på den andra sidan gör sin grafik och på så sätt inspireras av den. Just nu känner jag så, jag orkar inte göra någon ny design för jag vet inte hur den ska se ut för att mäta sig med andras som är snyggare :P Och någon stallplan orkar jag inte heller göra av samma anledning..

Spelar just nu förvånansvärt många spel samtidigt för att vara mig :P Kommer inte fram till så mycket ännu dock men det kommer nog med tiden ^^ Är uppe i 11-12st olika spel om man räknar bort facebook spel. Som kan fungera på samma sätt lite. Finns ju ingenting som hindrar en från att vara aktiv på många olika sidor samtidigt liksom :P

Underlätta för andra..
Genom att se till att hästar och husdjur har rätt ras för rätt bild inställd (om det går att ändra). Om någon föder upp till exempel Tinkerhästar. Så går de till torget och ställer in tex:

Ras: Tinker
Kön: Sto
Visa: Med bild

Upp kommer massor av tinkerhästar... Men även bilder på andra hästar, som araber, haflingers, falabellor osv. 

Ännu mer tydligt blir det om man letar efter till exempel en Bombay katt. Den rasen har alltid, alltid, alltid svart päls. Men söker man på den rasen på torget kommer det bara upp en endaste katt som är svart. Alla andra är typ sköldpaddsfärgade och andra färger :P Det kan verka tradigt att ändra om, men kan man så bör man :P Det kan underlätta om man vill få djuret sålt också. En dvärgvädursköpare letar inte bland angorakaninerna :P


Hmm... Konstigt nog verkar det här "avslöja något om mig själv och tjäna stallpengar på det" att fortsätta. Seriöst? Hur intressant är det att veta att någon har gått och blivit gravid? Även om den råkar vara i samma ålder som en själv. Hur intressant är det att veta att någon blivit misshandlad, även om det är av någon i dens familj eller i skolan? Och hur intressant är det att läsa om hur folk blir våldtagna?

NEJ - Det kan bara inte vara intressant nog att spendera 15sp på?! Tänk hur mycket ni skulle kunna göra för de stallpengarna! Istället för att sponsra någon som kanske ljuger om det hela med 15sp varje gång du nyfiket läser deras tidning. Istället för att lägga dina stallpengar på skit kunde du lägga de på:

*Skicka ett tjat och få besökare, mejl, kommentarer, kanske kunder och vänner.
*Köpa en fulltränad häst
*Ställa ut ett djur och kanske vinna rosett med det och få gratis gm och gratis stallpengar och ett djur värt 80% mer än innan det ställdes ut.
*Skapa ett nytt husdjur

LÄGG INGA PENGAR ALLS
På de som skriver om sitt påstådda privatliv. Om de får ut något av att skriva om det här, kommer de bara att fortsätta. 
DET ÄR INTE VÄRT DET

Plåga dig själv xD

Okej, okej detta nummer har episkt fult namn. Men det finns en mening med det. Självplågeri av den här typen jag menar är ofarlig för kropp och själ. Bara lite ... ehm... jobbig och enformig...

Att göra grafik när man inte har några idéer, ingen större lust att göra grafik, ingen fantasi - ingenting. Är det förstås väldigt motigt att sätta igång. För att inte tala om omöjligt. Men förmodligen kommer den känslan finnas kvar länge om du inte börjar med självplågeriet :P

Välj ut en bild, eller ett föremål utanför datorn. Öppna ditt grafikprogram - spelar ingen roll vilket det är. Rita av bilden/föremålet. Försök få det så likt det som möjligt. Både färg, skuggning, yta/struktur osv. Du kan bli "tvungen" att göra många sådana av samma bild/föremål. Men ju fler du gör och ju bra du gör dem desto mer lär du dig. Även om du inte kanske märker det själv just då. Så kommer övningen ge färdighet vid senare tillfälle. Samt att du lär dig hantera ditt bildprogram till 100%!

Rita av bilder i tidningar (med penna på papper), försök få din bild så lik originalet som möjligt. Även om du inte vill satsa på att rita av människor eller så i framtiden så är det ändå bra att kunna och framför allt kul att kunna! Jag bestämde mig under jullovet att jag skulle rita av minst EN person i en tidning per dag. Gjorde det i några dagar och bara från den första jag gjorde till den sista jag gjorde så blev jag faktiskt bättre på det! Att rita handlar om att lära sig se. Ritande är ett steg i grafikens tecken. Ju bättre man är på att rita och ju bättre man är på att hantera sitt bildprogram desto bättre blir man på att göra grafik!

Hela naturen är fylld av idéer både till bilder, designer, stallplaner. Gå ut i vårsolen (om några veckor), ta med penna och papper och gå ut och rita av en massa saker. Rita av träd och buskar, försök få det att likna originalet. Behärskar du konsten att göra verklighetstrogna träd med penna och papper så är chansen väldigt stor att du kommer lyckas göra mer verklighetstrogna träd och buskar till en stallplan.

Teckna av djur när du känner dig redo för det. Att teckna av djur och få det att bli så verklighetstroget som möjligt är svårt som attan. Men också detta är verkligen jättebra att kunna både nu när man gör stallplaner, designer osv. Till bildlektionerna i skolan men kan också vara superbra att kunna när man blir äldre ^^ Det är lättare att teckna av saker som är stora nog att se detaljerna på. Stenar, träd, hus står garanterat åtminstone ganska så stilla :P Medan hästar, fåglar och hundar rör på sig. Självplåga dig själv till att rita, men gör det i din egna takt x)

Om möjligt försök hitta pennor med mjukare spets. De pennor som man har i skolan har mjukheten F(/HB) som är varken mjukt eller hårt. Därefter finns två olika kategorier med pennor. H som i Hård är nästan omöjligt att rita med, det blir tunna, svaga linjer som riktigt går ner i pappret. Lite som att rita med en vass pinne eller kanske en spik. Pennor med mjukheten B är precis tvärt om. Mörkare och "glider" över pappret. Har man ett dåligt sudd kan det bli kladd när man suddar eftersom de är så mjuka. Men det är riktigt bra pennor när man ska göra skuggningar! Själv föredrar jag nog att rita med F, B2 och B4. Vad det är för typ av penna står oftast på den så länge det är en blyertspenna vill säga. Har du många olika mjuk och hårdheter att välja bland är det bara till att prova sig fram till pennan man diggar mest :P

Väcks intresset för att rita / teckna mer på riktigt så kan det vara kul att göra bilder med träkol. Det är lättare att sudda när man ritar med sådana. Men det är typ det absolut bästa när man vill framhäva skuggor. Har man torrpastellkritor hemma så fungerar de på samma sätt. Men sådana har ofta massa olika färger. Det blir rätt koola effekter av att blanda massa olika färger och smeta ut det till en stor massa. Lite som att arbeta i ett bildprogram fast mer på riktigt! Både träkol och pastellkrita går att måla över, om man skissar för att måla en tavla eller så. Skissar man med blyerts (oavsett vad för typ av blyerts det är) så blir det lätt "fåror" i pappret eller likn alltså det syns om det är skissat med blyerts :P Träkol och pastell smetas in i färgen och antingen syns ofta inte när tavlan börjar bli klar :P

Think outside the box, när du ska göra både designer och stallplaner. Det är betydligt mer roligt att skapa egna tränder än att följa andras. Du kanske blir först med att göra något som andra inte har tänkt på :P Pröva tex att göra en stallplan enbart i en enda färg, typ gul mark, gul himmel, gula hus osv. Självklart olika nyanser av den valda färgen. Var inte rädd att prova sånt som du inte tror att du kan klara och försök, att försöka skapa den design/stallplan du ser för din inre syn att du vill ha. Du kan kanske mer än du tror ;P

Detta nummer är kanske lite för mycket rätt på :P Men sanningen är den att ju mer man gör någonting ju bättre blir man. Ofta utan att man själv märker det. När man gör grafik är det bäst att kunna hantera penna, papper, pensel och färger osv. Utanför datorn. Man kan ta med sig kunskapen för hur man gör saker, grafik, mellan program. Mellan dator och verklighet. När jag målar i skolan använder jag till, ja nästan 100% den kunskapen jag använder när jag jobbar i Photoshop. Hur man blandar färger för att få fram den färg man vill åt. Hur man skuggar, smetar fram osv.

Låt inte det otillåtna ta över (2010-03-17)

Stallet.se är en sida som vem som helst ska kunna vistas på utan att behöva läsa saker som den kan ta illa upp av eller skrämmas av. Stallet.se är en sida för barn och ungdomar (och äldre än så) men innehållet på sidan ska ändå kunna passa vem som än läser det i slutänden.

Av den anledningen är det bra att följa de regler som finns över vad vi får skriva här på sidan. Till exempel ska man inte skriva om droger och alkohol (öl, vin, sprit osv). Även om många är 14+ och exponeras för sådana diskussioner i skolan/av kompisar och så, så betyder det inte att det passar att diskutera om öppet här där 7-8åringar kan läsa. Och inte bara läsa utan missuppfatta eller misstolka. Typ "Oh det verkar häftigt att dricka alkohol och ta droger, jag vill också vara häftig så jag måste också prova!".

Stallet.se tar till metoden som kallas "Noll tollerans" till sådant. Sådana diskussioner i gnägg, sådana tidningar, rollspel och klubbar kan tas bort utan förvarning. Men också medlemmar som deltagit i diskussioner kan bli spärrade och i värsta fall borttagna - utan förvarning! Just för att man inte får skriva om sånt öppet på stallet.se.

Den regeln gäller för allt vad sex innebär också. Och även här kan sådana diskussioner äga rum i verkligheten redan i 7-8års ålder. (Det var då jag själv fick reda på vad det var för något). Nu i efterhand önskar jag att jag inte hade fått veta något förrän senare. Detta innefattar också våldtäkts berättelser. Sådant hör inte hemma på stallet.se - över hela taget. Även om man har blivit våldtagen på riktigt och även om man vill skriva om det så är stallet.se fortfarande inte rätt forum för det.

Tyvärr har det blivit så mycket våldtäkts tidningar och diskussioner i gnägg på senare tid att även om det är 100% sant så tror ingen eller väldigt på på att det har skett. På riktigt. Speciellt inte när det är 15sp i betalning för att läsa numret. De som har blivit våldtagna på riktigt brukar inte vilja sälja den upplevelsen. Det är inte värt att dra upp minnena för 15sp. De som skriver sådana tidningar brukar ofta peka ut någon som skyldig. Om nu det inte stämmer att den är helt oskyldig så är det ju helt sjukt taskigt. Det är inte helt omöjligt att någon tar reda på vem det är och straffar på sitt egna sätt. Så har man pekat ut sin pappa som våldtäktsman som förgriper sig på barn så kan man nästan räkna med att det kommer komma ut. Stämmer det inte så kommer det ändå förfölja honom för resten av hans liv. 

Är det sant så är det rätt åt den.
Är det falskt är det taskigt utav bara h-vete!


Skapar man sådana tidningar och diskussioner i gnägg kan man nästan räkna med att antingen diskussionen/tidningen blir raderad utan förvarning. Om stallet raderas utan förvarning så är det inte heller någon konstighet. Jag vet att det pratas om att polisanmäla alla våldtäktstidningar, diskussioner osv. Och det är inte mer än rätt. Om det mot all förmodan stämmer så är kanske stallet.se "publiken" den enda som känner till händelsen. Om inte personen själv tänker anmäla händelsen så gör i alla fall någon det. Man gör bäst i att inte nämna något sådant alls på stallet.se, även om man är ett offer för sådan grymhet i verkligheten ska man inte spela ut det här. De som blivit drabbade vill inte minnas mer än nödvändigt.

Anmäl till supporten när du ser:
Tidningar/gnägg/rollspel/klubbar osv som
*handlar om droger, (tobak), alkohol
*handlar om sex
*beskriver våldtäkter
*bryter annan regel som står skriven om i Frågor & Svar och medlemsavtalet

Den du anmäler kommer inte veta vem det är som anmält den. Det är inte säkert att du får svar tillbaka från supporten men den kan fixa det du anmält ändå.

Vad du kan göra så länge:
*Ser du någon som skriver om droger/alkohol/sex/våldtäkt kontakta medlemmen och förvarna att det är mot reglerna!
*Om du ser en tidning som ska handla om droger/alkohol/sex/våldtäkt - läs inte något nummer i tidningen. Det ska inte löna sig att bryta regler

Ps. Om någon ändå är i behov av att prata av sig eller liknande, googla på "Jourhavande kompis". De skriver följande om tjänsten de erbjuder:

"Alla jourhavande kompisar är mellan 18 – 30 år. Vi finns här för att lyssna och vara ett stöd till dig. Vi som sitter i chatten är själva unga, inte experter, psykologer eller terapeuter. Vi är helt enkelt dina kompisar och det är du som bestämmer vad vi ska chatta om!

Du avgör också om du vill vara anonym. Vi kan inte se ditt riktiga namn eller IP-nummer. Chattrummet är privat och ingen annan kan se vad som skrivs i chatten."

Stallplaner, något för alla!

En sak som är ganska trist med stallet.se är att det bara är de som är bra eller har tid att lägga på sin grafik som uppskattas till fullo. Många medlemmar ger upp innan de ens försökt göra tex en stallplan för att de vet att de förmodligen aldrig kan skapa det mästerverk de vill ha i sitt stall. Det bästa de medlemmar som känner så kan göra är egentligen att pröva sina vingar och skapa massa stallplaner tills de blivit så bra att de kan göra ett riktigt mästerverk! Men få orkar med den processen och väljer istället att köpa grafik från de som kommit längre.. Men vad händer om man inte har några stallpengar att köpa grafiken för? Det slutar ofta med att det blir en stallplansstöld... Detta numret kommer handla om stallplaner för alla :P


Är du en av de som drömmer om att ha riktigt snygg egentillverkad grafik i ditt egna stall? Men inte har kunskap eller tid nog att öva och pröva dig själv fram till ett resultat du själv är nöjd med? Jag röstar här på att du googlar "Ogiltig", klickar på vad som bör vara första sidan. Förklaringen på vad sidan handlar om är "photoshophjälp för ungdomar på internet ogiltig photoshop gimp stallet.se ..." Precis som förklaringen säger är det alltså gratis grafikhjälp för photoshop, gimp och fler bildprogram änså. Sidan visar hur man enkelt kan göra både design och stallplan i följande program: Photoshop, Gimp, Paint, Paint.net, Artweaver och Photofiltre. 

Det bästa är att allt, verkligen allt är gratis! Det finns även en kodskola där du kan få gratiskoder och lära dig koda koder själv, alltså behöver du aldrig mer betala någon för att den ska koda din press! Sen finns det en ritskola, där man helt gratis kan lära sig rita hästar. Så om du inte har egna bilder att använda på stallet.se så kan du ju lära dig rita snygga hästar med den sidan :P
Om du funderar på att börja göra massor och åter massor av stallplaner har du egentligen 4 altenativ att välja bland...
1. Tillverka tills du blir nöjd och släng bort resultaten däremellan 
2. Tillverka massa stallplaner men ge bort de du inte blir nöjd med. Om du skriver vem som gjort stallplanen på den så får du gratis reklam på hela stallet.se
3. Tillverka och sälj de du själv inte vill använda = du får stallpengar och gratis reklam (fast inte lika mycket som vid punkt 2)
4. Använder alla stallplaner själv xD


Känner att det är dags att inflika något om bilder. Innan köp av ett nytt djur som har en bild man gillar. Kolla storleken på bilden. Är bilden i storlek med ett frimärke betyder det oftast att bilden är stulen. Givetvis finns det större bilder som också är stulna. Men just storlek med ett frimärke är så gott som aldrig fotat av den som säljer eller har ägt djuret.


Fixa "reservdelar" det kvittar vilket program du arbetar i, om du skapar reservdelar kan du skapa snygga stallplaner i ett naffs utan mycket ansträngning.

En reservdel kan vara tex ett Träd. Gör du en liten trädbild eller flera stycken kan du bara kopiera och klistra in dessa på den stallplan du en vacker dag kanske gör. 

Om du gör reservdelar till:
Stall
Hus
Hagar
Träd
Vattendrag
Hinder
Stenar
Matskålar och dylikt

Och andra saker som man brukar ha på stallplaner. När du har alla bitar redo är det bara att sätta igång och bygga på riktigt!

Måttet på en stallplan i fullstorlek är alltid 350x1050 pixlar. Sammanlagt är det 300st bitar. Varje bit är 35x35 pixlar stor.
Oh btw, lite så här off topic :P Se till så att din mejl adress är kopplad till ditt stall och så du kollar mejlen ofta. Stallet.se ger ut gratis GM och gratis SP ibland. Det kan man ju använda för att tex sälja foder, lägga in stallplan, ge skötarlöner osv ^^


Odlingsspecial

Odling var kanske något helt oväntat av stallet.se att skapa. Många är sura, många är glada. Hur det kommer sluta lär vi inte få veta än på ett tag. Men stallet.se kommer nog inte att ta bort odlingen eller något av det nya. Det är bara att vänja sig eller ge upp sidan helt :P Fast jag röstar för att vänja sig, jag tror faktiskt att det är en kul förändring för att...

Det är en funktion som ALLA kan använda utan att vara guldmedlemmar. Alla som börjar odla får en gratis bit av odlingsmarken och några gratis gräsfrön att börja med. Om man sköter om odlingen så kvalitén alltid är 100% eller i alla fall hög. Så får man gratis frön tillbaka på skörden. Alltså behöver man inte slösa sina stallpengar alls på det här! Vill man köpa mer odlingsmark eller specialfrön så kostar det förstås lite stallpengar. Specialfröna ger bättre hälsa till hästarna men gräs/hö fungerar bra det med. Och från specialfröna blir det ju också gratisfröer om man sköter om odlingen bra x)

Den rosa traktorn lyser när odlingen vill bli omhändertagen! Då drar man musen över odlingen och kollar om den behöver vattnas eller rensas på ogräs. Behöver den det klickar man på den då rosa knapp så rensas/vattnas det automatiskt!

Om man inte tar hand om sina hästar hamnar de i stallets karantän. De tas alltså inte bort från stallet utan de blir bara så sjuka att man inte kan tävla dem. Orkar man inte hålla på att mata alla hästar kan man ju mata de man tänker använda i utställning och hopptävling och sånt. Det kanske blir färre antal anmälningar till utställningen nu, då kanske man kan lyckas orka rösta igenom utställningen också. I och med att man måste kämpa lite för att över hela taget få ställa ut så antar jag att kvalitén på de utställda hästarna höjs så att de med stulna bilder och så inte orkar anmäla sina hästar hur som helst :P - Notera att karantän funktionen numera är borttagen.

En annan sak jag hoppas på kommer komma är en funktion så man kan sälja sina grödor och tjäna stallpengar på så sätt. Och göra det så att även icke gm kan sälja. Jag hade lätt kunnat tänka mig att köpa hö till mina hästar från andra medlemmar, även om jag kan odla det själv x)

Tips!
Skaffa en delägare (genom stallet.se's delägarfunktion) om du vet om att du inte kommer kunna logga in varje dag. Odlingen behöver inte skötas om varje dag. Men och andra sidan vet man inte när den behöver skötas om.

Alltså...
*Odlingen är gratis för alla om man inte ska odla mer eller med special frön.
*Hela funktionen är inte ute än
*Tar man hand om odlingen får man gratisfrön tillbaka
*Skaffa delägare om du inte kan sköta odlingen varje dag

S.s förändras :3

Vissa tycker att stallet.se är dyrt att köpa gm till. Och ja det är det ju men och andra sidan är det frivilligt :P Och för pengarna får man ju rätt mycket kul. Att köpa GM ett år kostar 300-360kr. Vilket är ungefär lika mycket som ett dataspel typ The Sims. Fast när du är inne på stallet.se kan du mejla med folk, vara på andra sidor, kolla på videos på youtube, lyssna på musik etc. När du spelar ett spel spelas spelet bara. Och om man koncentrerar sig hårt på spelet kan man spela flera timmar utan att märka det (är ju inte så bra egentligen). Om man tycker att s.s är dyrt tänk på allt man får ut av att vara här! Vänner? Uppskattning? Chans att öva på att koda eller göra grafik? Osv. Hur många dataspel ger sådana bonusar?Uråldrig djungeltelegrafi
Finns kvar på stallet.se mot alla odds. Om stall A blir lurad på något från stall B skriver stall A i tjat att man inte ska litat på stall B. Det är rättså oigenomtänkt att göra så. Eftersom stall B mycket möjligt skapat stallet bara för att kunna lura någon annan. Det som den lurat stall A på säljer den istället till sitt riktiga stall, Stall C och stall B säljs/ges bort till första bästa som vill ha stallet. Så när Stall A skriker ut att man inte ska lita på Stall B så är den som lurade stall A oftast long gone. Det bästa man kan göra är att ALDRIG NÅGONSIN LITA PÅ NÅGON ANNAN det kan ju inte vara så svårt? Eller?Stallet.se förändras!
Förmodligen/förhoppningsvis till det bättre, för nu snart kan vi ta hand om hästarna och själva se till att öka deras chanser i tävlingssammanhang. Det är inget man måste promt vara GM med för att lyckas men de som är GM kommer förstås kunna lyckas lättare.. Ännu så länge kan man bara odla, gräs vilket alla medlemmar (även utan gm) kan göra, guldmedlemmar kan odla havre, morötter och majs vilket påverkar hästarnas hälsa ännu mer än vad gräs gör. Tar man hand om sin odling får man gratis frön att odla nästa gång också!

Om man inte har mat till hästarna försämras hälsan och till slut hamnar hästen i karantän (den tas inte bort från ditt stall eller så) men en häst i karantän går inte att göra någonting med för att den är för sjuk (stallet.se goes verklighetstroget!). För att få tillbaka hästen ska man besöka veterinären. (Och för att odla alls klicka på traktorn i ditt stall). Sååå det betyder att det kommer mer nya saker snart antar jag? Denna idé har vi medlemmar själva röstat fram så det är ju bra att stallet.se börjar lyssna på sina medlemmar nu ^^

Bilder igen..

För ett tag sedan hittade jag sammanlagt 5-6 stycken dubbletter av en ritad häst som jag sålt. Jag har vetat om att dubbletterna funnits och egentligen inte brytt mig så mycket om det utan mest kollat till de då och då om det blivit fler eller så..

Men så i alla fall var det en nykomling av klonera. Gick in på stallet som hade min bild och läser texten som står i stallet, ordagrant står det:

"Fotar allt själv och gör grafiken själv"

Om hon gör allt i stallet själv... Varför har hon då MIN bild där?! Och varför ser inte någon av hennes andra bilder direkt EF ut? Även om hennes förnamn står på dem?
Så jag konfronterade stallägaren. Det blir riktigt, om man får lov att skriva så, patetiska svar. Som är "genomskinliga". Vitalögner som för att släta över.

***Förklaring nummer ett: "Det är jag som har fotat bilderna"
(Här visste hon inte vilken av bilderna i stallet som var min). Konfronterade henne igen... 

***Förklaring nummer två: "Det är min mammas kompis som har gett tillstånd till de bilderna".
Jag undrar då hur många mammors kompisar som ritar sagohästar?! Eller hur många mammors kompisar snattar bilder på stallet.se och ger bort till sina kompisars döttrar?!

***Förklaring nummer tre: "Det är polacker som har fotograferat bilderna"
Frågar då henne varför hon har skrivit sitt eget namn på dem om det inte är hennes bilder. Då ändras förklaringen tillbaka till

***Förklaring nummer fyra: "Det är min mammas kompis som har fotograferat dem"

Fortfarande är min bild kvar på hennes häst. Ber att hon tar bort den.. Istället, höjer hon nivån av patetiskhet och anmäler hästen till utställningen o.O Liksom WTF?! Sen fick jag nog och anmälde stallet. Är inte helt 100% på vad som hände sen.. Men tror att hästen togs ut ur utställningen men bilden blev kvar. Och stallet anmälde hästen igen... Anmälde igen och denna gången försvann både bild och utställningsmöjligheter. Sen tänkte jag... "Alltså om jag sätter dit denna borde jag ju göra detsamma med de andra?!" So I did ^^ Fast jag hintade mer än att köra med rena stöldanklagelser.. Den första och hittills enda av de som svarat körde med en annan klassisk kommentar.

"Jag har faktiskt köpt den bilden så det så!"

Totalt episkt förfall. En köpt bild blir inte automatiskt laglig om den är köpt som stulen. För som tidigare nämnt är det bara fotografen/skaparen som kan överlåta bilden och även då har han eller hon copyright på bilden. Säljer man en bild som man själv inte ritat eller fotograferat begår man givetvis ett brott. Men det gör även den som köper bilden. Fast det kan räknas som att den används i "god tro". Men när stölden väl uppdagas gör man rätt i att ta bort den. Även om man förlorat stallpengar på det.

Vad man kan säga om det här är väl att... Man bör nog vara riktigt säker på vem fotografen eller skaparen är innan man köper en bild. För som tidigare sagt, den rätta ägaren dyker upp och hittar SIN bild i ditt stall så är det inte helt omöjligt att DU blir ansvarig för stölden och polisanmäld för det. Jag och mina kompisar brukar roa oss med att försöka leta upp bilder som ser stulna ut. Det är svårt och tar upp en hel del tid. Men kan vara rätt kul :P Speciellt när man hittar vad man söker. Och om inte annat blir man champion på att leta efter saker x)
De som fotograferar brukar nämligen ha en egen stil. Och om deras "EF" bilder i ett stall har totalt olika stilar brukar de kunna vara ett tecken på att något är fel. Stilen kan innefatta bakgrund, redigering av bilder, sätt att fotografera, perspektiv, ljus och likande. Det är också så jag får misstankar om hon med polackerna har stulna bilder på de andra djuren med. För två av bilderna i det stallet ser ut att komma från samma sida för de har samma redigering. Medan en häst är fotograferad på ett helt annat sätt med en annan redigering och förmodligen även en annan kamera.

Stallet.se har ju ett eget galleri med bilder som man får använda på sina djur. Det är kanske inte bilder som man vinner med i utställningen men om man i första hand ska ha någon "utfyllnad" på de djur man har i stallet, för att skapa en illusion av drömhästen. Så är de bilderna det bästa valet. Ska man ha rena utställningsdjur är det kanske bättre att köpa dessa från någon som har prisvärda EF djur? Och igen, man får se upp för de som luras med att de har EF.

RSS 2.0