Ritat - mest personligt

Detta nummer har varit det svåraste att skriva hittills, eftersom det är tredje gången jag ser mig på det. Det handlar om tillståndsbilder som är annat än fotografier (tror jag XD). Plus lite mer pepptalk xD Varning för mycket text och mycket flumm!


Vanliga blyertsteckningar, line art, digitalateckningar, skisser. You name it. Allt som räknas som ritat... Alla sådana bilder är fullproppade med personlighet, personlighet från den som har gjort bilden. Personlighet ihop med skicklighet, flera års övning och engagemang. Vilja att lyckas, viljan att få det resultat man eftersträvat. Sådana bilder spenderas minst några timmar på att göra, sådana som det inte bara är att stega ut i första bästa hästhage och ta en snabb bild och vara tillbaka hemma inom tio minuter och redo att ladda upp den i sitt stall inom fem-tio minuter till. Många ritade bilder tar ca. 10-20 min att skissa på, 10-20 min att göra grundarbetet på, 1-2 timmar att göra klar och slutligen ungefär lika lång tid att finputsa. (Eller mycket längre tid än så). Bilder som tar tid är oftast kvalité, en sann kvalité som är en fröjd att se. Riktigt avancerade ritade bilder tar uppemot ett och ett halvt dygn att göra (eller mer), men så är de riktigt snygga också.

Sådana bilder ser man inte ofta här, mest för att ingen eller väldigt få på s.s har ork, tid och framförallt tålamod att göra sådana bilder. De man ändå ser av den kalibern är med ganska stor sannolikhet stulna. För egen del hade jag inte lånat ut sådana bilder till någon, om jag var duktig nog att göra sådana bilder. Inte bara för att man har lagt ner så lång tid på bilden utan även för att ens personlighet sitter i bilden. Man vill inte ge bort sin personlighet som om det vore skräp.

Själv tycker jag dessutom att det skulle kännas konstigt att se någon annans personlighet insprängt i ett annat stall, för man ser så tydligt när någons teckningar inte är dens egna. Typ när tecknaren är en 22årig amerikansk lejonkungendyrkare som gör riktigt drop dead georgeous bilder och stallet som bilderna läggs in i är en 13årig tjej från Skövde som knappt kan rita en snigel utan att det ser ut som en buss. Det kvittar lite hur mycket tillstånd stallet än har att använda bilderna. Det kommer alltid i mina ögon att kännas som om något är fel. (spec. om stallet föder upp de djuren).

Det finns förstås de som är riktigt duktiga tecknare på stallet.se också, både kända och okända, de okända är nästan de bästa, i alla fall av de jag känner. En sak jag just i detta ögonblick kom att tänka på är också att... Egentligen är ALLA som gör stallplaner någon form av tecknare. För de allra flesta stallplaner är ritade i något program av er andra medlemmar. Därför är de ER (Egenritade). Jag kanske är helt ensam om min åsikt... Men jag föredrar nog nästan när det bara finns en grafisk själ per stall. Så som i att man ska försöka göra sin egen grafik. Annars blir det ju lite som ur en westernfilm. En fasad som är flera gånger snyggare och välpolerad utåt. Och när man går in i huset eller ställer sig på andra sidan huset (på innergården) ser det ut som ett ruckel redo att rivas när som helst.

Stå för vem du själv är som person, visa din personlighet i ditt stall. Det du själv kan skapa är kanske under renoveringsbehov, men du blir som sagt tidigare inte bättre på att göra grafik av att inte göra något åt det. Så varför stressa med att putsa fasaden, och inte istället bygga upp huset från ruckel till snygg, stadig fastighet med tiden?

Om du inte vet HUR du ska göra för att bli bättre på grafik, kodning eller liknande. Eller inte vet vart du ska starta för att skapa ditt drömstall... Kan du ju alltid ta ett besök till hemsidan Ogiltig (det är den första sidan som dyker upp på google om du söker). Den sidan har mängder med photoshop, gimp, paint hjälpsidor (för andra program med) och dessutom en kodskola med gratiskoder. S.s medlemmen Overkill driver denna sidan med hjälp av sina vänner (varav jag är en av dem xD).


Efter lite mer betänketid till detta ämne (för varje nummer tar typ max 1h att skriva och samla inspiration till) så tänkte jag att det kanske kunde vara på sin plats att tillägga att men förstås kan ha andras grafik i sitt stall... I form av hästar och djur och deras designer. Även om de är ritade av någon annan än en själv x) Huvudsaken skulle jag säga är nog att någon s.s medlem är skaparen av bilden, av många olika anledningar. Men aja x)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0